Top
 
Contact

Tips en downloads

Zorg voor goed en veilig materiaal

Een werknemer krijgt tijdens sloopwerkzaamheden een splinter van een tegel door zijn handschoen. De werknemer loopt een snijwond op. Een infectie leidt uiteindelijk ook nog tot dystrofie, met ernstige invaliditeit tot gevolg. Had de werkgever hier voor een betere handschoen moeten zorgen?

Een werkgever is op grond van de zorgplicht (artikel 7:658 Burgerlijk Wetboek) aansprakelijk voor de schade, die de werknemer in uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, tenzij hij aantoont dat hij zijn zorgplicht is nagekomen of de schade het gevolg is van bewuste roekeloosheid van de werknemer.

Zorgplicht geschonden
Uit onderzoek door een deskundige blijkt dat ten tijde van bovenstaand bedrijfsongeval er geen handschoenen beschikbaar waren die de werknemer volledige bescherming bij de uitvoering van de sloopwerkzaamheden boden. Er bestonden wel degelijk handschoenen die meer bescherming boden dan de handschoenen die aan de werknemer ter beschikking waren gesteld.

Op basis hiervan oordeelde de rechtbank dat de werkgever zijn zorgplicht geschonden heeft, ook omdat het risico op splinters te voorzien was. De werkgever is daarmee ‘in beginsel aansprakelijk voor de door de werknemer ten gevolge van het bedrijfsongeval geleden schade’. Dus ook de schade die eruit voortvloeit (dystrofie) is voor de rekening van de werkgever. Alleen wanneer de schade wordt vergroot door opzettelijke nalatigheid of onvoorzichtigheid (in de herstelperiode) van de werknemer kan dat anders worden.

Goed materiaal
De uitspraak in deze zaak bewijst nog maar eens het belang voor werkgevers om de best beschikbare beschermingsmiddelen aan werknemers ter beschikking te stellen. Niet alleen om direct letsel (de snijwond) te voorkomen maar ook indirect letsel (in dit geval dystrofie). (Bron: www.arbozone.nl)

Check de PBM
Geschrokken van het verhaal hierboven? Misschien is het goed om alle persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) in je bedrijf eens goed te checken. Zijn ze compleet? Zijn ze up-to-date? Voldoen ze nog aan de huidige veiligeidseisen? Passen ze 100% bij de werkzaamheden waarvoor ze gebruikt worden? Wiltec heeft al tientallen jaren ervaring op het gebied van veiligheid op de werkvloer. Vraag naar de PBM-specialisten. Zij komen graag langs voor een zorgvuldige check!

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: