WILTEC.nl | De juiste tools voor jouw klus, mét goed advies & snelle levering
WILTEC.nl | De juiste tools voor jouw klus, mét goed advies & snelle levering
Foto van een man gekleed in diverse PBM artikelen zoals: gele helm, gele koptelefoon, handschoenen, veiligheidsbril en veiligheidsjas

Valbeveiliging

Valbeveiliging is onmisbaar voor wie op hoogte werkt. Bekijk het volledige assortiment op de webshop.

Naar alle Valbeveiliging

Veelgestelde vragen

Antwoord op de meest gestelde vragen over valbeveiliging

Valbeveiliging is nodig wanneer werknemers werkzaamheden uitvoeren op hoogte, zoals werken op daken, op steigers of in hoogwerkers. Het is ook nodig wanneer werknemers werken in gebieden waar een val van hoogte kan optreden, zoals bij het werken in gaten of sleuven. Wettelijk is bepaald dat valbeveiliging vanaf een hoogte van 2,5 meter hoog verplicht is.
Omdat er veel verschillende situaties, werkzaamheden en werkomgevingen zijn waarbij valbeveiliging dient te worden gedragen. Dit varieert van een windmolen tot een plat dak, en van een steiger tot een tak van een boom. Laat je daarom altijd adviseren door een specialist voordat je zonder voorkennis valbeveiliging aanschaft. 
Dit verschilt per situatie en kent geen eenduidig antwoord. Een valblok van 2 meter slaat doorgaans snel dicht, een vanglijn van 2 meter zal zijn volledige lengte uitstrekken bij een val. Een klein valblok is daarmee vaak geschikter voor lagere werkhoogten. Maar er bestaan ook valblokken tot 40 meter of lijnen met een meeloper. Per situatie is dit verschillend, laat je goed informeren. 
Dat is een onderwerp wat vaak wordt vergeten. Er is valbeveiliging aangeschaft en in gebruik. Echter wat te doen na een val? Bedrijven die werken met valbeveiliging dienen een reddingsplan te hebben waarbij ze onafhankelijk (dus zonder externe reddingsdiensten) personen veilig naar de grond kunnen brengen. Zorg in ieder geval dat je altijd werkt met een buddy die kan opmerken dat je valt. Bij het hangen in een harnas kunnen aders na 10 minuten al zodanig worden afgeknepen dat de persoon het bewustzijn verliest, een hangtrauma oploopt (soms blijvende invaliditeit) of na 20 minuten al overlijdt! Zorg er dus altijd voor dat er genoeg mankracht en hulpmiddelen aanwezig zijn om iemand op de grond te krijgen. Er bestaan hulpmiddelen die zorgen dat iemand langer in een harnas kan blijven hangen: de ‘relief step’ is een lus die iemand aan zijn harnas kan verbinden. Als hij is gevallen kan deze de lus uitrollen en hier in staan zodat de druk op aders wat wordt verlicht. 

Na productiedatum is valbeveiliging gemaakt van weefselband en/of textiel die bij veel merken 10 jaar houdbaar is. Het maakt niet uit of dit ongebruikt is. Na aankoop registreer je op het blanco certificaat wat bij elk valartikel wordt geleverd de datum van ingebruikname van de valbeveiliging. Het is wettelijk verplicht om valbeveiliging daarna jaarlijks te keuren. Er mag nooit worden gewerkt met valbeveiliging die al meer dan 12 maanden niet is gekeurd of die langer dan 12 maanden in gebruik is geweest na eerste ingebruikname en niet tussentijds gekeurd is. Deze administratie en het tijdig laten keuren is altijd de verantwoordelijkheid van de werkgever en deze dient hij bij inspectie direct te kunnen overhandigen. 

Doorgaans gaat valbeveiliging gemaakt van textiel of band 5 à 6 jaar operationeel mee. 

Veel valblokken met staalkabel kennen een onbeperkte levensduur maar dienen wel jaarlijks gekeurd te worden. Als iemand is gevallen met valbeveiliging dient de valbeveiliging altijd herkeurd te worden. Deze mag niet worden gedragen na een val zonder keuring. 

Ja, het is belangrijk om opgeleid te zijn in het correct gebruik van professionele valbeveiliging voordat u het systeem gebruikt. U moet op de hoogte zijn van de risico's van werken op hoogte, de verschillende soorten van valbeveiliging en hoe u ze op de juiste manier gebruikt. Training en opleiding zijn essentieel om ervoor te zorgen dat u veilig en effectief gebruik kunt maken van uw valbeveiligingssysteem. Het kan ook wettelijk verplicht zijn om een opleiding te volgen voordat u op hoogte werkt. Zorg ervoor dat u de specifieke voorschriften en regels kent.

Beveilig jezelf met de valbeveiliging van Wiltec

Wiltec heeft een ruim assortiment persoonlijke bescherming in huis waaronder valbeveiliging. Valbeveiliging is onmisbaar voor wie op hoogte werkt. Elk jaar vinden in ons land duizenden ernstige ongevallen plaats bij het werken op hoogte. De meeste van deze ongevallen hadden met goede valbescherming voorkomen kunnen worden. Vanaf een stahoogte van 2,50 meter speken we van werken op hoogte en zijn er maatregelen nodig ter voorkoming van valgevaar. Of, als u toch valt, dat u veilig opgevangen wordt. Vandaar ons uitgebreide pakket valbeveiligingsets, valharnassen, vanglijnen, vangstoplijnen en verankeringen. Twijfelt u welke valbeveiliging benodigd zijn in uw specifieke werksituatie? Neem dan contact op met een van de specialisten van Wiltec. Wiltec beschikt over de juiste kennis om u ten alle tijden te voorzien van een advies op maat.