WILTEC.nl | De juiste tools voor jouw klus, mét goed advies & snelle levering
WILTEC.nl | De juiste tools voor jouw klus, mét goed advies & snelle levering

Toenemende productiedruk, meer kwaliteitseisen van eindgebruikers en een tekort aan vakmensen. Automatisering en robotisering is wellicht de oplossing. Hierdoor zijn processen te vereenvoudigen en wordt beschikbare arbeidscapaciteit efficiënter ingezet.


Dat automatisering en robotisering alle problemen oplossen is natuurlijk te makkelijk gezegd. Past automatisering en/of robotisering wel bij het bedrijfsproces? Wat moet er aangepast worden binnen het bedrijf? Welke investering is nodig? Vragen die van groot belang zijn bij het automatiseren en robotiseren van werkprocessen. Daarnaast is het belangrijk te inventariseren wat nog meer nodig is, behalve een robot of spuitapparaat, om het proces te optimaliseren. En welke certificering daarbij hoort.

Automatiseren met een robot
Al geruime tijd worden robots ingezet voor natlak- en poederspuitprocessen. Vaak zijn dit processen waar tientallen robots staan en waar systeemintegratoren maanden bezig zijn geweest om alles te installeren. Deze systeemintegratoren zijn niet gericht op de generieke industrie waar ‘slechts’ een of twee robots nodig zijn om verfspuitprocessen te robotiseren. Wiltec biedt al jaren oplossingen voor ook juist de generieke industrie en kent de processen als geen ander.

Bedrijven die robotisering overwegen, denken al snel dat het niet binnen het proces past of dat het aanschaffen van deze apparatuur te duur wordt. Echter, tijdens inventariseringsgesprekken blijkt de haalbaarheid dichterbij dan gedacht met een overzichtelijke terugverdienperiode. Wel is het belangrijk dat u met een robotiseringspartner praat die het gehele proces overziet, coördineert, regisseert en daarnaast zeer ruime ervaring heeft in verfspuitprocessen!

Robotisering in verfspuitprocessen
Verfspuitprocessen zijn wezenlijk anders dan andere processen die ook met een robot kunnen worden uitgevoerd, zoals pick&place of het aanbrengen van lasnaden. Wat is nu zo wezenlijk anders? Bij verfverwerking spelen mee:

  • beheersen van omgevingsparameters
  • constant houden van verfparameters
  • wat gebeurt er met de overspray als deze neer dwarrelt op een past gespoten deel?
  • waardoor verandert de glansgraad?
  • op welke manier spuit u het project het meest efficiënt en krijgt u de hoogste afwerkingsgraad?
  • wat is het effect als u onderdelen meervoudig spuit?

Wiltec kan u hierbij helpen! Door onze ruime expertise, verzameld vanuit allerlei markten, koppelen wij onze expertise aan een geselecteerde robotimporteur die past bij uw proces en wensen.

Automatiseren met een vlakspuitautomaat
In onder andere de meubelindustrie, timmerindustrie, parketindustrie, houtindustrie, maakindustrie en glasindustrie worden de vlakspuitautomaten gebruikt. Het voordeel van deze automatische spuitmachines is het verhogen van de productiecapaciteit, het consistente spuitresultaat en het beperken van verfgebruik. De vlakspuitautomaat wordt ingezet om, zoals het woord al zegt, vlakke producten te spuiten. De producten worden op een vlakke band gelegd waarmee zij door een tunnel worden getransporteerd. In deze tunnel worden automatische spuitpistolen aan een arm opgehangen. Afhankelijk van de uitvoering kunnen deze armen verschillende bewegingen maken om de producten zo efficiënt mogelijk van verf of coating te voorzien. Deze vlakspuitautomaten zijn naar keuze uit te breiden met droogtunnels, product scansystemen, en voedings- en uitnamerobots.

Automatiseren met een lineaire doorvoerautomaat
Bij een lineaire doorvoer wordt een product op de machine gelegd en vervolgens voorzien van coating door statische automatische spuitpistolen. Deze machines komen veel voor in de hout- en metaalbouw voor het coaten van profielen en balken. Om u te kunnen voorzien in totaaloplossingen werkt Wiltec samen met gespecialiseerde partners en levert zelf toevoersystemen, spuitpistolen, afzuiging en trainingen.

Wiltec als ketenregisseur
De specialisten van Wiltec kunnen u, onder meer bij het automatiseren van verfspuitprocessen van dienst zijn. Zij kunnen de complete regie nemen bij automatische applicaties, verf- of doseerapparatuur, afzuiginstallaties of spuitcabines/droogcabines, de juiste filtermaterialen, cabine beschermingsproducten, transportsystemen, technisch onderhoud, opleiding- en trainingsmodules en certificering van de gehele installaties.


Terug naar boven