WILTEC.nl | De juiste tools voor jouw klus, mét goed advies & snelle levering
WILTEC.nl | De juiste tools voor jouw klus, mét goed advies & snelle levering

Een ongeluk zit in een klein hoekje. De wettelijke aansprakelijkheid bij een ongeval leidt tot hoge, vaak onnodige kosten. Het veiligheidsbewustzijn moet daarom top of mind zijn. Bij alle medewerkers en bij onderaannemers. De juiste kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat medewerkers veilig aan het werk kunnen. Daarbij is het belangrijk ervoor te zorgen dat PBM ook op een adequate manier worden gebruikt. Hoe behoudt u het overzicht en hoe zorgt u ervoor dat voorgeschreven veiligheidsmiddelen door iedereen op de werk/bouwplaats gebruikt worden?Wildgroei in persoonlijke beschermingsmiddelen tegengaan
Werken in weer en wind, met lawaai en op hoogte. Voor alle weersomstandigheden en werkzaamheden zijn er persoonlijke beschermingsmiddelen. De juiste PBM kan daardoor een uitdaging zijn, want niets is zo verwarrend als wildgroei in het assortiment. Het opstellen van bijvoorbeeld een handschoenenplan kan daarbij helpen. Inventariseren, testen, evalueren en implementeren. Hierdoor kunnen medewerkers over de juiste middelen beschikken. Een persoonlijk PBM-kit kan daarbij een uitkomst zijn. Het gebruik van een PBM-kit zorgt ervoor dat minder persoonlijke beschermingsmiddelen ingekocht worden, terwijl de veiligheid wordt vergroot. De persoonlijke PBM-kit voorkomt verkeerd gebruik van producten en doordat medewerkers zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen voorraad, wordt er bovendien zorgvuldiger met de producten omgegaan. Inkopen is daardoor een fluitje van een cent en levert ook het nodige inkoopvoordeel op.

Betere zichtbaarheid voorkomt bedrijfsongevallen
Ook de juiste kleding kan zorgen voor meer veiligheid voor medewerkers. Door te werken in zichtbaarheidskleding, signaalkleding, reflectiekleding of high visibility kleding (hi vis kleding) bent u beter beschermd op de bouwplaats, in het donker en/of slechte weersomstandigheden. Als het contrast tussen het lichaam en de achtergrond onvoldoende is, zorgt zichtbaarheidskleding ervoor dat u tijdig wordt herkend. Het dragen van high visibility kleding vermindert het risico op ongevallen door slechte zichtbaarheid.

Veilig werken in warmte en kou
Verkoelende kleding kan ervoor zorgen dat de kans op hittestress afneemt. Wanneer het lichaam de warmte niet (volledig) kwijt kan, kan hittestress optreden. De concentratie neemt af, de alertheid daalt en de kans op fouten wordt groter. Door koelproducten te gebruiken worden werkomstandigheden aangenamer, veiliger en comfortabeler. En dat zorgt weer voor een hogere productiviteit en een kwalitatief beter resultaat.
Niet alleen warmte kan van invloed zijn op de veiligheid van medewerkers. Ook de kou kan daar debet aan zijn. Als de lichaamstemperatuur met meer dan een halve graad daalt, kunnen lichaamsfuncties verstoord raken. Bij een temperatuur lager dan 35°C is er sprake van onderkoeling en kan een hartstilstand optreden. Ook kan kou zorgen voor koude vingers, handen, voeten, oren of neus. Kleed medewerkers warm aan met bijvoorbeeld thermokleding. Dit zorgt voor minder gezondheidsrisico’s en het komt de productiviteit en het moreel ten goede.

Perfect passende beroepskleding
Voor het inzichtelijk en daarmee beheersbaar maken van beroepskleding voor medewerkers, heeft Wiltec een online bestelsysteem: Wiltec Online. Via dit bestelsysteem is de beroepskleding snel en eenvoudig te bestellen en is de bestelhistorie inzichtelijk. Medewerkers krijgen toegang tot de voor hem beschikbare artikelen, voorzien van duidelijke omschrijvingen, specificaties, afbeeldingen en de waarde. Per medewerker, afdeling en/of vestiging zijn pakketten, kosten en budgetten te beheren. Via Wiltec Online zijn ook maatwerk aanpassingen, retouren en omruilingen te regelen.

De juiste PBM en kleding is degene die wordt gedragen
Het is van belang dat kleding en PBM op de juiste manier wordt gedragen. Een geschikte PBM is namelijk het beschermingsmiddel dat daadwerkelijk gedragen wordt. Goede bescherming is essentieel, maar comfort is ook van groot belang. Als een PBM of kleding lekker zit, zal deze ook eerder gedragen worden. Daarbij zorgt een representatief uiterlijk ook voor een extra motivatie om de veiligheidsmiddelen te gebruiken en kleding te dragen. De specialisten van Wiltec kunnen hierover adviseren, zodat veiligheidsrisico’s beperkt worden. Minder risico, minder ongelukken, duurzame inzetbaarheid van medewerkers en iedereen aan het einde van de dag weer veilig thuis!Terug naar boven