Top
 
Contact

Nieuws

14 november 2018

Zorg ervoor dat je niet door schade & schande wijs wordt

Konstans Blummel - Wiltec
We zien het regelmatig in het nieuws voorbijkomen, we horen kennissen erover praten, of misschien heb je het bij een collega meegemaakt: een bedrijfsongeval. Heftig, je hoopt altijd dat het jou niet overkomt. Toch heb je daar veel meer invloed op dan je denkt. Invloed, die je móet pakken. Gelukkig zijn er mensen die weten hoe te handelen bij een ongeval. Artsen, die ervoor opgeleid zijn om jou zo goed mogelijk op te knappen en te laten herstellen. Maar heel eerlijk, ook zij hebben liever dat het voorkomen wordt in plaats van genezen. Huisarts Konstans Blummel vertelt over wat hij aan beroepsongevallen voorbij heeft zien komen en zijn visie hierop.

Konstans Blummel, 43 jaar, is huisarts in een groepspraktijk in de Groote Wielen in Rosmalen. Door zijn interesse in het menselijk lichaam en alle aspecten daarvan is hij geneeskunde gaan studeren. Na een paar jaar op de eerste hulp in het ziekenhuis te hebben gewerkt, ontdekte hij wat hij wilde doen: huisarts worden. De diversiteit trok hem aan: alle leeftijden, gezinsverbanden, bij mensen thuis komen. Na het volgen van de huisartsenopleiding is zijn ambitie werkelijkheid geworden.

Wat heb je allemaal aan letsel voorbij zien komen?
“In het begin werkte ik op de spoedeisende hulp in het toenmalige Sint Jozef ziekenhuis in Veghel. Grote ongevallen kwamen daar niet binnen, maar ik heb wel het één en ander voorbij zien komen. Bijvoorbeeld twee monteurs die bezig waren met een gaskachel, deze ontplofte en zij waren flink verbrand. We hebben hen gestabiliseerd en een eerste behandeling gegeven, voordat zij doorgingen naar het brandwondencentrum. Dat is alweer 15 jaar geleden; toen was er minder aandacht voor persoonlijke bescherming. Toch had het een heleboel kunnen schelen als zij de juiste bescherming hadden gedragen.

Gehoorschade komt ook veel voor; door concerten en muziekoortjes, maar ook door werk. Deze mensen hebben nu oorsuisklachten, verminderd gehoor of een piep in het oor. Dit is onherstelbaar en kunnen we niet genezen of behandelen!

Wat ik in deze tijd vooral zie, zijn bouwvakkers en andere vakmannen die in en rondom huizen en gebouwen hier in de buurt werken. Zij komen vaak binnen in onze huisartsenpraktijk. Het letsel is divers: snijverwondingen, zaagverwondingen, een val van hoogte. Wij behandelen deze patiënten of verwijzen hen door. Het meest voorkomende letsel is toch wel snijwonden aan handen of armen, want handbescherming wordt lang niet altijd gedragen. Ik kan me voorstellen dat je er niet aan denkt als je in je eigen huis aan het werk bent. Maar als je er professioneel heel de week mee bezig bent, de kans veel groter dat het misgaat. Het is heel goed om bewust te zijn dat er iets kan gebeuren en er preventief iets aan te doen.” Gevaren genoeg dus. Bij wie ligt de verantwoordelijkheid? “De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de werkgever, deze moet zijn medewerkers voorzien van instructies en het juiste materiaal. Maar als werknemer heb je ook zeker je eigen verantwoordelijkheid. Jij bent op de bewuste plek aan het werk, jij loopt het risico, het is jouw lichaam. Dus het is altijd goed om te kijken naar wat je zelf kan doen om ongelukken te voorkomen.”

Konstans Blummel - Wiltec
Waarom worden risico’s vaak onderschat?
“Mensen denken vaak ‘Ik let goed op, dit overkomt mij niet, er gebeurt mij niets.’ Dit is natuurlijk vaak ook zo, totdat het wél een keer misgaat. Daarnaast zijn sommige gevaren onzichtbaar of onbekend. Zo heb ik het al twee keer meegemaakt dat mensen ademhalingsproblemen kregen, doordat zij chloortabletten voor het zwembad pakten uit een warme ruimte. De tabletten gaan dan dampen en dat adem je in.”

Wat is jouw advies aan werkend Nederland?
“Zorg er zelf voor dat je altijd goed bent voorbereid. Ga je ergens werken, laat je dan goed informeren over de risico’s en de beschikbare maatregelen of persoonlijke beschermingsmiddelen. Doe dit meteen, zodat je vanaf dag één bent beschermd. Zorg dat je niet door schade en schande wijs wordt, zoals bij veel mensen het geval is. Maak het risico zo klein mogelijk, want voorkomen blijft toch beter dan genezen. We helpen iedereen graag, maar het is voor jezelf fijner als dat niet hoeft!”

Gegevens

Wiltec
Industrielaan 24 5406 XC Uden
Postbus 116 5400 AC Uden
Telefoonnummer +31 (0)413-24 44 44
Fax +31 (0)413-24 44 99
Service
Whatsapp 06 54 24 64 16
E-mailadres info@wiltec.nl
BTW nummer NL851349894B01
KvK Den Bosch 54.55.65.11
Openingstijden klantenservice
Ma - Vr 07.30 tot 21.00 uur
Zaterdag 08.00 tot 12.00 uur
Showroom en winkel Ma - Vr 08:00 tot 17:30 uur
Route

Technische dienst

Technische Dienst Verfspuitapparatuur:

0413-24 44 67

Technische Dienst Spuitcabines:

0413-24 44 30

Technische Dienst PBM:

0413-24 44 80

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: