Top
 
Contact

Nieuws

25 april 2017

[BLOG] Werkgever vaak niet bewust van zelf gecreëerde schijnveiligheid

Leestijd: 3 minuten

Iedere werknemer heeft het recht op veilig werken en om ongedeerd van het werk thuis te komen. Hierbij heeft de werkgever de plicht om de arbeidshygiënische strategie te volgen en zorg te dragen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden, met als laatste stap het verstrekken van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor de betreffende werkomgeving. Maar de PBM is pas zinvol als de werkgever de juiste PBM verstrekt en deze door de medewerker op de juiste wijze wordt gedragen.

Uit een artikel van het vakblad ARBO blijkt dat werknemers het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen soms hinderlijk vinden bij het uitvoeren van hun werk. Handbescherming bijvoorbeeld, is een van de meest voorkomende beschermingsmiddelen. Handverwondingen komen zeer vaak voor als werkgerelateerde verwonding. Toch zijn dit verwondingen die vermeden kunnen worden. Kijk bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten. Hier leiden werkgerelateerde handverwondingen tot een miljoen spoedgevallen per jaar. 70 procent van deze werknemers gaf aan dat ze geen handschoenen droegen tijdens het ongeval.

Schijnveiligheid bij het verstrekken van PBM

Dat nog niet elk bedrijf met (de juiste) PBM werkt, kan een aantal redenen hebben.

RI&E niet up-to-date en niet optimaal afgestemd
Er is bijvoorbeeld niet altijd een up-to-date Risico Inventarisatie en Evaluatie-plan (RI&E) aanwezig dat voldoende beschrijft wat de aanwezige gevaren van de werkzaamheden zijn en de al genomen risicobeperkende maatregelen op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn. Gevaren die ontstaan door niet goed beschermd werken. Gevolg is, dat er geen duidelijkheid is over de risico’s, de prioritering en de vaststelling welke maatregelen genomen zullen worden.  Hierdoor is er geen gedegen Plan van Aanpak. Is de RI&E wel volledig, kan hieruit blijken dat specifieke nadere inventarisatie nodig is van bijvoorbeeld hand- en armbescherming. Wij ervaren bijvoorbeeld dat bij handbescherming en het gevaar van het oplopen van (snij)wonden, breuken of gevolgen van aanraking met chemicaliën regelmatig wordt onderschat.  Dat vinden wij zorgelijk.

Te weinig aandacht voor productkeuze
Een andere reden dat nog niet elk bedrijf met de juiste PBM werkt is simpel: te weinig kennis over de vereiste normeringen die nodig zijn tegen de gevaren op de betreffende werkplek. Daardoor worden er eerder PBM verstrekt die op het eerste oog veilig lijken, maar dat niet zjin. Schijnveiligheid noemen we dat.

Betrokkenheid van medewerkers
Als je wel een volledig RI&E hebt opgesteld met plan van aanpak, is het raadzaam om de medewerkers te betrekken in de keuze van veiligheidsartikelen en hun wensen bij de keuze van het product mee te nemen. De betere productleveranciers bewijzen dat comfort én de juiste bescherming prima samen kunnen gaan. Als de juiste PBM verstrekt worden, blijkt in de praktijk dat er bij medewerkers nog te weinig bewustwording is of kennis over de reden waarom je de betreffende PBM draagt, de juiste manier van dragen en het dagelijks onderhoud en controle ervan. Wiltec ondersteunt organisaties hierin door het organiseren van toolboxmeetings, workshops en trainingen.

Kosten
Een andere mogelijke oorzaak van het negeren van het verstrekken van de juiste PBM blijken ook nog steeds de kosten te zijn. We zien in de praktijk dat er nog te weinig besef is dat het gebruik van – de juiste PBM – uiteindelijk kostenbesparend is. Aantoonbaar levert dit minder bedrijfsongevallen op en blijken de producten vaak duurzamer in gebruik te zijn.

Hoe kies ik de juiste PBM voor mijn medewerkers?

Wiltec werkt volgens het onderstaande stappenplan. Als voorbeeld houden we handbescherming aan.

1. Inventariseren & advies
Op basis van werkzaamheden en risico’s die verwerkt zijn in het RI&E-plan, wordt er voor de betreffende maatregelen rondom hand- en armbescherming bepaald welke normeringen van toepassing zijn om de geïnventariseerde risico’s aan te pakken.

2. Testen in de praktijk
a. De meest geschikte handschoenen worden geselecteerd volgens vastgestelde normeringen, op basis van de gevaren en bijbehorende risico’s. Daarna worden ze door de medewerkers getest.

3. Evalueren
a. De praktijktesten worden zorgvuldig geëvalueerd met de betrokkenen en waar nodig zal er een optimalisatieslag gemaakt worden.

4. Implementeren – Plan van aanpak
a. Vervolgens wordt er een plan van aanpak opgesteld met daarin een handschoenenplan: een hulpmiddel waarin precies staat welke handschoen gebruikt wordt voor welke werkzaamheden, welke afdeling of zelfs per medewerker.

5. Advies en training
a. Wiltec biedt toolboxmeetings, trainingen en workshops aan om medewerkers te informeren over het juist gebruik van PBM, het juist dragen en het dagelijks onderhoud en controle van de betreffende PBM.

6. Procesverbetering
a. De persoon die binnen het bedrijf verantwoordelijk is voor de PBM houdt nauw contact met de veiligheidskundige of productspecialist van Wiltec rondom de verbeteringen en nieuwe ontwikkelingen in de markt. Nieuwe producten worden besproken zodat de veiligheid gewaarborgd blijft en waar mogelijk verbeterd.

Voor meer informatie over het juist gebruik van de persoonlijke beschermingsmiddelen, neem gerust contact op met uw eigen contactpersoon van Wiltec of stuur mij een e-mail: e.hougee@wiltec.nl.

Edgar Hougee

Veiligheidskundige PBM & Veiligheid

Gegevens

Wiltec
Industrielaan 24 5406 XC Uden
Postbus 116 5400 AC Uden
Telefoonnummer +31 (0)413-24 44 44
Fax +31 (0)413-24 44 99
Service
Whatsapp 06 54 24 64 16
E-mailadres info@wiltec.nl
BTW nummer NL851349894B01
KvK Den Bosch 54.55.65.11
Openingstijden klantenservice
Ma - Vr 07.30 tot 21.00 uur
Zaterdag
Showroom en winkel Ma - Vr 08:00 tot 17:30 uur
Route

Technische dienst

Technische Dienst Verfspuitapparatuur:

0413-24 44 67

Technische Dienst Spuitcabines:

0413-24 44 30

Technische Dienst PBM:

0413-24 44 80

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: