Top
 
Contact

Nieuws

23 oktober 2017

[BLOG] Verandering is de enige constante in het lakproces

Columbus Filters

In branches waar met hout wordt gewerkt zien we de afgelopen jaren veel veranderingen. Voorbeelden zijn de meer milieubewuste en duurzame benadering, wetgeving en certificering en de toenemende groei in de interieurbranche en de bouwsector. Maar wat voor invloed hebben al deze veranderingen op de spuiterij?

Deze factoren leiden tot allerlei veranderingen binnen bedrijven in deze branche, wat uiteraard effect heeft op diverse processen binnen de organisatie. Een daarvan is het lakproces. Binnen het lakproces is een belangrijk, en vaak onderbelicht, onderdeel de lucht- en filtertechniek. De meeste productiebedrijven gaan moeiteloos mee met alle ontwikkelingen in de markt, maar het filterproces blijft meestal achter bij deze veranderingen. Dat is zonde, want een verouderd filterproces kan zorgen voor onnodig hoge kosten en veel verlies aan productiecapaciteit.

Lakken
Bijna elk lakproces heeft te maken met verschillende type lakken. Denk bijvoorbeeld aan de diverse lakken die worden gebruikt voor het grond- en aflakken. Een verandering in het type lak kan een groot effect hebben op het filterproces. In het algemeen is de overspray van lak die gebruikt wordt voor aflakken een stuk fijner dan van bijvoorbeeld de lak die gebruikt wordt voor het grondlakken. Dit kan betekenen dat het bestaande filter wellicht veel te grof of fijn is voor de gebruikte lakken. Het gevolg daarvan is dat de overspray niet goed uit de lucht gehaald wordt, waardoor de luchtkanalen en ventilator vervuild kunnen raken met de overspray – wat voor gevaar kan zorgen. Het is zonde om achteraf hoge kosten te hebben voor het reinigen en onderhoud van de installatie. Dit kan heel eenvoudig voorkomen worden door tijdig de filters aan te passen.

Productie
Door de aantrekkende economie, wat een mooi effect heeft op de vraag in deze branche, wordt er hard gewerkt aan het optimaliseren en uitbreiden van de productiecapaciteit. Het is belangrijk om in deze periode te kunnen voldoen aan de vraag van alle klanten. Producties, en daarmee de spuiterijen, draaien op volle toeren, maar ook hier kan veel tijd gewonnen worden door het filter proces te updaten. Hoe hoger de productie in de spuiterij, hoe vaker de oversprayfilters gewisseld moeten worden – soms zelfs meerdere keren per dag. Elke wissel betekent verlies van kostbare productietijd, al gauw dertig tot zestig minuten per wissel. Tegenwoordig zijn er steeds meer oplossingen op het gebied van filtertechniek die ervoor zorgen dat productiestilstand flink verminderd kan worden. Bijvoorbeeld het Columbus filter, dit is een speciaal papieren filter wat bestaat uit meerdere lagen met een dieptewerking wat onder andere zorgt voor een extra lange standtijd vergeleken met andere verfvangfilters. De standtijd van de filters kan een factor drie tot vier keer verlengt worden, dit zorgt voor een besparing van tot wel 50% op de filtermaterialen, en nog belangrijker, een flinke verhoging van de productiecapaciteit, soms wel een volledige week per jaar.

Zelfs kleine veranderingen op het gebied van medewerkers, het spuiten van objecten met een andere vorm en nieuwe spuittechnieken hebben invloed op het filterproces. Filtermaterialen zijn essentieel voor optimale omstandigheden in de spuiterij maar veranderen vaak niet mee. Dit terwijl de kleinste veranderingen het filterproces flink kunnen verstoren, met mogelijk verregaande gevolgen. Wanneer de filters niet optimaal werken heeft dit invloed op:

• productiecapaciteit
• verbruikskosten
• het eindresultaat van het product
• afval- en energiekosten
• onderhoudskosten
• veiligheid

Om te voorkomen dat men onopgemerkt met deze nadelen te maken krijgt, is het verstandig om de belangrijkste aspecten uit het filterproces periodiek te laten controleren door een filterspecialist. De ontwikkelingen op het gebied van filtermaterialen staan niet stil. Zo kent de markt vernieuwende producten en methodes die ervoor zorgen dat ieder lakproces geoptimaliseerd kan worden – zodat er zo efficiënt mogelijk geproduceerd wordt tegen de laagst mogelijke kosten.

Wilt u onnodige kosten en verlies aan productiecapaciteit voorkomen? Bel dan met de filterspecialisten van Wiltec voor een vrijblijvend advies.

Gegevens

Wiltec
Industrielaan 24 5406 XC Uden
Postbus 116 5400 AC Uden
Telefoonnummer +31 (0)413-24 44 44
Fax +31 (0)413-24 44 99
Service
Whatsapp 06 54 24 64 16
E-mailadres info@wiltec.nl
BTW nummer NL851349894B01
KvK Den Bosch 54.55.65.11
Openingstijden klantenservice
Ma - Vr 07.30 tot 21.00 uur
Zaterdag
Showroom en winkel Ma - Vr 08:00 tot 17:30 uur
Route

Technische dienst

Technische Dienst Verfspuitapparatuur:

0413-24 44 67

Technische Dienst Spuitcabines:

0413-24 44 30

Technische Dienst PBM:

0413-24 44 80

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: