Top
 
Contact

Tips en downloads

Lashandschoenen type A en B

Lashandschoenen dienen te worden gebruikt bij het handmatig lassen en snijden van metalen, inclusief aanverwante processen. De aard en ernst van de risico’s voor de handen van lasers verschilt per las-, brand- en soldeerproces. De prestaties die van de handschoenen op het gebied van bescherming en vingergevoeligheid worden verwacht, kunnen hierdoor per toepassing verschillen. Lashandschoenen moeten zowel de handen als onderarmen van de gebruiker beschermen bij het handmatig lassen, branden en solderen van metalen en bij de hieraan gerelateerde taken zoals slijpen en afbramen.

Lashandschoenen bieden naast bescherming tegen mechanische gevaren specifiek bescherming tegen kleine spatten gesmolten metaal, blootstelling aan kort contact met kleine vlammen, tegen convectie- en contacthitte en UV-straling veroorzaakt door de lasboog. Lashandschoenen worden afhankelijk van hun prestaties in twee typen onderverdeeld:
• type A: lage vingergevoeligheid, met hogere overige prestaties;
• type B: hoge vingergevoeligheid, met lagere overige prestaties.

Type B-handschoenen zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor TIG-lassen.

Na elke thermische test wordt gekeken of de voeringmaterialen niet gesmolten zijn. Bij de test met metaaldruppeltjes mag het materiaal niet ontbranden als de druppels eraan vasthechten.

Normering
Deze is natuurlijk conform EN 420 plus de pictogrammen van de EN 388 en EN 407, inclusief de bijbehorende prestatieniveaus en afhankelijk van het type lashandschoen de vermelding van de letter A of B.

Pas op
Lashandschoenen bieden geen bijzondere bescherming tegen stroomdoorgang. Er is op dit moment een ontwerp aanvullingsnorm (prEN 12477:2002/prA1) in behandeling, waarin een optionele test is opgenomen voor handschoenen voor booglassen. Hierin wordt de verticale elektrische weerstand voor de typen A en B gemeten, welke dan > 105 Ohm moet zijn. Maar ook voor handschoenen die volgens deze optionele test zullen worden gekeurd, geldt dat ze geen enkele bescherming bieden bij defect of verkeerd gebruikte lasuitrustingen. Ook deze handschoenen zullen geen bescherming bieden tegen elektrische schokken. Bedenk verder dat de elektrische weerstand van het handschoenenmateriaal sterk zal verminderen indien deze vervuild, nat of doorweekt zijn met transpiratievocht. Als bescherming tegen stroomdoorgang noodzakelijk is, moeten handschoenen conform de norm EN 60903 worden ingezet.

Download hier de whitepaper: Lashandschoenen type A en type B

Bron: Wiltec Werkt. Voorop in veiligheid. “PBM in 100 vragen”, Kluwer, 2007

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: