Top
 
Contact

Tips en downloads

Veilige werkvloer

Iedere werkomgeving is anders en brengt verschillende veiligheidsrisico’s met zich mee. Werken in de detailhandel of logistiek brengt andere risico’s met zich mee dan werken in de metaalindustrie of de petrochemie. De juiste middelen en een goede voorlichting dragen bij aan een betere veiligheid. Download de whitepaper: Veilige werkvloer

RI&E
Een veilige werkomgeving begint met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Daarmee worden mogelijke risico’s in kaart gebracht en ook welke maatregelen er genomen dienen te worden om deze risico’s zo klein mogelijk te maken. De RI&E is sinds 1994 verplicht voor alle werkgevers die personeel in dienst hebben. Voorbeelden van risico’s op de werkplek zijn:

 • lawaai en stof
 • gevaarlijke stoffen en straling
 • veiligheid bij machines
 • lichamelijke belasting door bijvoorbeeld tillen

De juiste bescherming
Een ongeluk zit in een klein hoekje. In Nederland vinden jaarlijks zo’n 220.000 arbeidsongevallen plaats die zo erg zijn dat werknemers moeten verzuimen, blijvend letsel oplopen of zelfs overlijden. Veel voorkomende ongevallen zijn beknelde ledematen en afgesneden vingers. Vaak wordt persoonlijke bescherming onjuist gebruikt. Een goede voorlichting over de te dragen middelen is daarom net zo belangrijk als de beschikbaarheid ervan.

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Gehoorbescherming, adembescherming, hoofdbescherming en valbeveiliging zijn essentieel bij een veilige omgeving. De werkgever is er voor verantwoordelijk dat er voldoende middelen aanwezig zijn, waarmee werknemers zich kunnen beschermen. Met het uitgebreide aanbod PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) is het soms lastig om de juiste keuze te maken. Belangrijk is om te kijken voor welke werkzaamheden de middelen geschikt zijn en of ze wel voorzien zijn van de juiste keurmerken. Bovendien is het niet verstandig om te bezuinigen op goede PBM. Beschermingsmiddelen van goede kwaliteit gaan vaak langer mee en bieden meer comfort. Hierdoor worden ze ook sneller gedragen en vermindert de kans op ongevallen.

Beter voorkomen dan genezen
Tegenwoordig wordt er steeds vaker en strenger gecontroleerd door de Inspectie SZW. Bovendien zijn de hoogten van de boetes gestegen. Naast strengere maatregelen is er ook flink geïnvesteerd in verschillende preventieprogramma’s . Door als bedrijf te investeren in een goede preventie, zal dit uiteindelijk veel voordeel opleveren.

Werksituaties
Hoewel iedere werkomgeving anders is, zijn er toch handige tips die voor de meeste werkplaatsen gelden. Toch zijn al deze adviezen algemeen. Laat je voor een specifieke werksituatie altijd goed adviseren. Neem direct contact op met één van onze specialisten.

Werken met gevaarlijke stoffen
Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die gevaar kunnen opleveren voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Deze stoffen kunnen zitten in verpakte producten, zoals schoonmaakmiddel, kit en lijm, verf en smeermiddelen. Ook kunnen gevaarlijke stoffen tijdens het werk ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn hout- en kwartsstof, gipsstof etc.

Belangrijk!
Bescherm de huid tegen spatten en morsen van gevaarlijke stoffen
Er zijn geen handschoenen die tegen alle soorten chemicaliën bescherming bieden. Het meest geschikte handschoenmateriaal moet worden gekozen op basis van het type chemische stof. Een goede inventarisatie is hierbij belangrijk.

Bescherm je ogen tegen spatten van gevaarlijke stoffen
Vloeistoffen kunnen spatten. Deze spatten kunnen in de ogen terechtkomen. Als dit spatten niet te voorkomen is, moeten de ogen met een veiligheidsbril of andere gezichtsbescherming worden beschermd. Een veiligheidsbril moet ook beschermen tegen spatten die van de zijkant komen. Een gewone bril is daarom niet voldoende.

Werken in lawaai
Gehoorbeschadiging is onomkeerbaar. Voorkomen is dus een must, genezen is meestal geen optie. Het dragen van de juiste bescherming is daarbij van cruciaal belang.

Tips

 • Draag je de hele dag oordoppen, kies dan ook voor comfort. Otoplastieken worden op maat gemaakt en bieden het meeste draagcomfort.
 • Tijdige vervanging van kritische onderdelen zorgt voor een langere levensduur, veiliger gebruik en een betere betrouwbaarheid van de gehoorbescherming.
 • Op veel werkplekken is er lawaai dat je gedempt wil hebben. Zijn er andere geluiden, zoals een claxon of de stem van een collega, die wél belangrijk zijn om te horen? Kies dan voor ‘actieve gehoorbescherming’: de gehoorkap filtert het schadelijke geluid en zorgt ervoor dat je je collega wel ‘pas op’ hoort roepen. Wel zo veilig…

Veilig werken op hoogte
In Nederland vinden elk jaar duizenden ernstige ongevallen plaats bij het werken op hoogte. Eén van de oorzaken is het onjuist gebruik van persoonlijke valbeveiliging. Bij ongevallen van hoogte is er een grote kans op een fatale afloop. Het is dus belangrijk om aandacht te besteden aan veiligheid bij het werken op hoogte.

FEIT!
Vallen staat op nummer 1 van de meest voorkomende ongevallen. Het gebeurt in Nederland circa 2.000 keer per jaar!

Wanneer gebruik je valbeveiliging?
Vanaf een stahoogte van 2,50 meter spreken we van werken op hoogte. Er zijn dan maatregelen nodig ter voorkoming van valgevaar. Een werkgever is verplicht om verschillende maatregelen te nemen om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Is er daarna nog steeds kans op gevaar, dan moet de werkgever persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken, zoals een valharnas.
Valbeveiliging moet per situatie beoordeeld worden door een specialist, want iedere situatie is anders.

Tips
– Werk bij voorkeur niet alleen op hoogte.
– Zorg voor goede communicatieapparatuur als visueel contact tussen grondman en klimmer niet mogelijk is.
– Volg eerst een cursus voor het dragen van valbeveiliging.
– De ladder mag alleen worden gebruikt als andere middelen niet geschikt zijn.

Veilig buiten werken in de kou
Lage temperaturen zorgen voor extra risico’s. Er ontstaat uitglijdgevaar, machines zijn minder goed te bedienen met koude handen en de productiviteit is lager. Bedrijven zijn verplicht om bij lage gevoelstemperaturen voor extra persoonlijke beschermingsmiddelen en beroepskleding te zorgen. Te lang werken in de kou zorgt voor onderkoeling en bevriezingen.

Door een goede combinatie van PBM kun je onderkoeling en valgevaar bij gladheid voorkomen:

 • Handschoenen met extra grip
 • Veiligheidsschoenen met extra grip
 • Helm met binnenvoering
 • Goede sokken
 • Thermo kleding

Er zijn drie factoren die bepalen of werken in de kou veilig is, namelijk: gevoelstemperatuur, kleding en inspanning.

Kleding
Draag tijdens koude dagen kleding die voldoende bescherming biedt. Hierbij zijn geen specifieke normeringen vereist. Zorg ervoor dat de kleding goed isoleert en tegelijkertijd vochtabsorberend en ventilerend is. Het is verstandig om meerdere lagen te dragen, zodat je kleding uit kan trekken wanneer je het te warm krijgt. Het is namelijk belangrijk om transpireren tegen te gaan en de huid droog te houden. Draag warme sokken en zorg eventueel voor een extra paar, zodat je natte sokken snel kunt wisselen. Een sok van polypropyleen zorgt ervoor dat de voeten droger en warmer blijven.

Handschoenen
Handschoenen zorgen voor warme handen, maar tegelijkertijd ook voor meer grip tijdens gladheid. Dankzij moderne technieken zijn er tegenwoordig werkhandschoenen die de handen warm houden tijdens de koude winterdagen, en transpiratie voorkomen dankzij hun ademend vermogen. Een thermo handschoen is te herkennen aan de normering EN511.

Naast griphandschoenen tegen de kou zijn er ook waterdichte thermohandschoenen verkrijgbaar met ademend vermogen.

Inspanning
Blijf in beweging; vermijd langdurig stilzitten en langdurig stil staan. Toch moet je opletten dat je niet gaat transpireren. Dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam gaat afkoelen. Drink of eet regelmatig, zo creëer je meer energie.

Veilig buiten werken tijdens warme dagen
Op warme dagen is het uitnodigend om persoonlijke beschermingsmiddelen waardoor je gaat transpireren, niet te gebruiken. Het is dan verleidelijk om bijvoorbeeld zonder helm te werken, of luchtige schoenen te dragen. Het belang van een goede bescherming komt dan op de tocht te staan. Dit is echter onverstandig en ook niet nodig: Wiltec biedt genoeg oplossingen die het aangename met het noodzakelijke kunnen combineren.
Zorgen voor een aangename werkomgeving met:

 • Werkkleding: Er bestaat werkkleding die beschermt tegen UV-straling en daarnaast koel zit en vochtregulerend werkt.
 • Veiligheidsbrillen: Draag tijdens warm weer met veel zon een veiligheidsbril met een bronzen lens. Zo dient de veiligheidsbril ook als zonnebril.
 • Helmen: Een goede helm biedt een goede ventilatie. Daarnaast zijn er verschillende stoffen zweetbanden verkrijgbaar om vocht goed op te vangen.
 • Veiligheidsschoen: Veiligheidsschoenen zijn in lage en hoge modellen verkrijgbaar en goede sokken zorgen voor de afvoer van transpiratievocht.
 • Zonnebrandcrème: een goede zonnebrandcrème is belangrijk.

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: