Top
 
Contact

Tips en downloads

3 gouden tips!

Houd óók uw spuitcabine in topconditie

In intensieve productie-omgevingen worden hoge eisen gesteld aan mens en machine. Bij Wiltec ervaren we dat dagelijks bij de inspectie en uitvoering van onderhoud aan spuitcabines. Deze ervaring heeft geleid tot het besef dat spuitcabines die optimaal in topconditie worden gehouden, niet alleen een hogere capaciteit leveren maar bovenal een betere en constante kwaliteit garanderen. Tel daar de betere werkomstandigheden voor de spuiters bij op en u weet dat onderhoud oplevert.

1. Filters

Het is altijd weer een dilemma. Welk filter is het best. De uitdaging? Een filter met een hoge luchtdoorstroom en een optimale opvang zonder snel te verzadigen. De keuze komt vaak uit bij ‘van alles een beetje’… ofwel een middelmatig filter.

De ervaring heeft ons geleerd dat de keuze voor een hogere filter- en opvangfunctie vaak het best is. De voordelen van een zuiver spuitresultaat, een optimale luchtdoorstroom en een verminderde verfaanzetting op aan- en afvoerkanalen en ventilatoren, weegt ruimschoots op tegen de licht verhoogde ‘wisselfrequentie’. Vooral ook omdat Wiltec met haar Filter-op-maat programma kortere vervangingstijden mogelijk maakt.

2. Verlichting & wanden

Een optimaal spuitresultaat kan alleen maar worden gerealiseerd als een spuiter goed zicht heeft op het te spuiten oppervlak. De aanwezigheid van heldere lichtbronnen is dan ook noodzakelijk. Een groot deel van de lichtopbrengst wordt echter gerealiseerd door lichtreflectie via wanden. Bij het vervuild raken van de lichtbron en de wanden door verfdeeltjes, wordt de lichtopbrengst snel minder. Het regelmatig schoonmaken van de wanden is dan ook een essentiële onderhoudsactiviteit. Een tijdrovende klus die dankzij het gebruik van striplak een stuk gemakkelijker en sneller gaat. Ook hier is de gouden regel dat een frequentieverhoging in het schoonmaken leidt tot kortere stilstand.

3. Verwarming & ventilatie

Het zuiver uitharden van een lak wordt in hoge mate beïnvloed door de luchttemperatuur en een constante luchtstroom in de spuitcabine. De verwarmingssystemen en ventilatoren dienen dan ook niet beïnvloed te worden door aanzetting van verfdeeltjes. Het verraderlijke is dat lichte verfaanzetting snel aankoekt en kan zorgen voor slecht functionerende ventilatoren en luchtverdeelkleppen. Daarmee kan een compleet verwarmings- en ventilatiesysteem beschadigd raken en blijken de vervangings- en reparatiekosten vele malen hoger dan de kosten voor frequent onderhoud.

Goed om te weten!

 • laat na vervanging van filters de ventilatie even proefdraaien om ‘oude’ stofdeeltjes op te vangen
 • gebruik elke stilstand slim door een onderhoudschecklist af te werken
  (neem contact op met uw Wiltec contactpersoon voor een handige checklist)

Effecten op onderhoud

De onderhoudsfrequentie is afhankelijk van de volgende factoren:

 • aantal uren dat de spuitcabine dagelijks in gebruik is
 • afmetingen van te spuiten voorwerpen
  (kleine voorwerpen veroorzaken meer overspray)
 • kwaliteit van omgevingslucht
  (onzuivere lucht belast de toevoerfilters zwaarder)

 

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: