Top
 
Contact

Tips en downloads

Stofvrij werken

stofvrij werkenStofvrij werken is niet meer vrijblijvend
Wie denkt dat stofvrij werken nog steeds vrijblijvend is, loopt het risico door de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) stevig op de vingers te worden getikt. In het traject van handhaving door de Inspectie SZW wordt namelijk gecontroleerd op ‘zichtbaar stof’ dat vrijkomt naar de ademzone van de werknemer bij de verschillende bewerkingen (zoals boren, hakken, slijpen en zagen). Komt er stof vrij naar de ademzone van de werknemer, dan wijst dit op het niet gebruiken van de juiste beheersmaatregelen of op het niet goed functioneren van deze beheersmaatregelen. In beide situaties is actie geboden. Eventueel worden boetes en/of stillegging van werkzaamheden opgelegd.

Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid en dan vooral kankerverwekkende stoffen zoals respirabel kwarts, hardhout, chroom en nikkel. Medewerkers die hiermee in aanraking komen, moeten voorzichtig zijn en op een verantwoorde, veilige en vooral gezonde manier werken. Daarom is het volgens TNO noodzakelijk dat werknemers zich minder blootstellen aan fijnstof ofwel ‘stofvrij’ werken en dat er meer systemen ontwikkeld worden die zorgen voor minder fijnstof op de werkvloer.

Elk gereedschap of systeem heeft een eigen prestatietoets. De toets vermeldt onder andere de feitelijke blootstellingen van de gebruikers aan schadelijke stoffen. Werknemers die stofvrij werken met deze gereedschappen of systemen, worden, ook volgens de Inspectie SZW, blootgesteld aan minder fijnstof dan de huidige wettelijke grenswaarden (GSW TGG-8u).

Verplichting werkgevers
Werkgevers hebben ook de verplichting aan te tonen dat de werkzaamheden ‘gezond’ worden uitgevoerd. Dit kan door het uitvoeren van blootstellingsmetingen op de werkplek. Dit is in de praktijk nauwelijks uitvoerbaar en erg duur. Echter de Inspectie SZW erkent en accepteert gevalideerde gereedschapssystemen (combinatie van gereedschap, afzuigmodule en stofzuiger of andere beheersmaatregel).
De TNO Prestatietoets is hiervan een voorbeeld, maar ook ander onafhankelijk onderzoek door gerenommeerde instituten wordt geaccepteerd. De Inspectie SZW doet geen uitspraken over de verschillende deelsystemen (stofzuigers, stoffilters en dergelijke) afzonderlijk. Slechts de totale blootstelling aan een schadelijke stof, gemeten in de ademzone van een werknemer, is bepalend.

Stand der Techniek
De Stand der Techniek kan worden omschreven met ‘Hoogste niveau van technische ontwikkeling’. Met betrekking tot stofvrije gereedschappen betekent dit een systeem waarmee de grenswaarden van schadelijke stoffen (respirabel kwarts, houtstof van hardhout, en anderen) NIET worden overschreden. De Stand der Techniek van stofvrije gereedschappen wordt in belangrijke mate bepaald door een combinatie van de volgende aspecten:

 • Mate van compartimentering.
 • Effectieve capaciteit van de stofzuiger.
 • Kwaliteit filtersysteem (stoffilters en reiniging stoffilters).
 • Effectiviteit andere beheersmaatregel (toevoer water, nevel).

De meest effectieve manier om de verspreiding van stof naar de ademzone van de werknemer te voorkomen is het (volledig) compartimenteren van een bron (boren, schuren, slijpen en dergelijke). Hoe beter de compartimentering, hoe minder eisen er gesteld behoeven te worden aan de stofzuiger of andere beheersmaatregel. Toepassing van een afzuigsysteem geeft de grootste vermindering van de verspreiding van stof vergeleken met andere beheersmaatregelen (water, nevel, …). Naarmate de bron meer ‘open’ is, betekent dit het gebruik van stofzuigers met een grote afzuigcapaciteit. De kwaliteit van de filters (H, M en L) is mede bepalend voor de secundaire verspreiding van stof in een werkruimte. Ook het filterreinigingssysteem (automatisch, handmatig, trilling, lucht) is een belangrijke parameter. Al deze aspecten in hun samenhang bepalen uiteindelijk de feitelijke blootstelling van de werknemer op de werkplek en Stand der Techniek van het gereedschapssysteem.

Voor veel gereedschappen geldt reeds Stand der Techniek:

Bewerking van kalkzandsteen, beton, steen:

 • Combihamers;
 • Diamantboormachines;
 • Hak- en sloophamers;
 • Pneumatische hakhamers;
 • Haakse slijpers.

Bewerking van hout:

 • Schuurmachines;
 • Invalcirkelzagen;
 • Handschaafmachines;
 • Decoupeerzagen.

Advies op maat
Wilt u hier meer over weten, specifiek voor uw toepassing? Wiltec heeft schuurspecialisten in huis die graag een dagje met u meekijken en u voorzien van advies op maat!

Download hier de whitepaper

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: