Top
 
Contact

Tips en downloads

Vallen op de werkvloer

Vallen op de werkvloer is in 2014 het meest genoemd als oorzaak van bedrijfsongevallen in Nederland. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) begin februari bekendmaakte. Dit naar aanleiding van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden die CBS samen met TNO uitvoerde.

Uit de enquête bleek dat 3,4 procent van de werknemers in ons land in 2014 één of meerdere arbeidsongevallen te hebben gehad. Dat zijn ongeveer 240.000 mensen. Bij 88.000 arbeidsongevallen leidde dat tot minimaal vier dagen verzuim. In de meeste gevallen ging het om lichamelijk letsel. Vallen, struikelen of uitglijden was met 29 procent van de ongevallen de grootste oorzaak van letsel. Op twee staat bedreiging, bijten en schoppen (22%). Andere oorzaken zijn geraakt worden door voorwerpen (16%), beknelling (12%), val van hoogte (9%), snijden en stoten (9%) en contact met stroom, hitte, gevaarlijkse stoffen of lawaai (3%).

Letsel
Volgens de ondervraagden was er in zes van de tien ongevallen met langer verzuim sprake van lichamelijk letsel. De meest genoemde blessures (3 op de 10) zijn ontwrichting, verstuiking en verrekking. Wonden, oppervlakkige verwondingen en botbreuken ontstonden bij ongeveer één op de tien ongevallen. Hersenschudding en andere inwendige kwetsuren kwam minder vaak voor. Hetzelfde geldt voor verbranding, vergiftiging, infecties en verstikking.

Van de 88.000 bedrijfsongevallen die in 2014 leidden tot langer verzuim leidde volgende ondervraagden ruim een kwart tot geestelijk letsel en in 16 procent kreeg men te maken met zowel lichamelijk als geestelijk letsel. Bij geestelijk letsel kun je denken aan een shock door een traumatische ervaring.

Meeste ongevallen op industriële locaties
De meeste arbeidsongevallen (26%) vonden in 2014 plaats op industriële locaties, zoals in fabrieken en (reparatie)werkplaatsen. Op de tweede plaats (15%) volgen zorginstellingen en locaties in de dienstverlenende sector, zoals kantoren, scholen en musea.
Op bouwterreinen, in woningen en in openbare ruimtes vonden minder arbeidsongevallen plaats, zo blijkt uit de cijfers van het CBS.

Wiltec: voorkomen beter dan genezen
Wat de oorzaak van een arbeidsongeval ook is, voorkomen is altijd beter dan genezen. Dat is ook het devies van Wiltec. Veel ongevallen zijn te voorkomen door het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Voor elke functie en branche zijn er beschermingsmiddelen op maat. Specialisten van Wiltec kunnen voor elk bedrijf een risico-analyse maken en een PBM-pakket op maat leveren. Wiltec is door jarenlange ervaring dé specialist op het gebied van hoofdbescherming, oog- en gelaatsbescherming, gehoorbescherming, adembescherming, handbescherming, veiligheidsschoenen en valbeveiliging.

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: