Top
 
Contact

Tips en downloads

Aanschaf nieuwe printer

Soms ziet u, in de zoektocht naar een nieuwe printer, door de bomen het bos niet meer. De keuze is enorm. Bovendien lopen mogelijkheden en prijzen zeer uiteen. Best moeilijk dus om een printer te kiezen die bij u past. Daar willen wij u graag een handje bij helpen. In deze whitepaper tien tips om tot een juiste keuze te komen. Download hier de whitepaper: 10 tips voor de aanschaf van een nieuwe printer.

1. Gebruik
De eerste vraag die u stelt is: waar ga ik de printer voor gebruiken? Moet u met regelmaat grote hoeveelheden documenten printen of af en toe één of enkele pagina’s? Volstaat zwart-wit of is kleur ook belangrijk vanwege foto’s of illustraties? Hoe belangrijk is de snelheid van de printer? Moet het apparaat ook kunnen scannen en kopiëren? Print ik alleen vanaf mijn PC of wil ik ook via andere media (smartphone, tablet) kunnen printen? Allemaal zaken die bepalen welke printer het beste bij u past. Zet voor uzelf de belangrijkste eigenschappen op een rij. Wat moet een printer kunnen en welke mogelijkheden mist u niet als ze er niet op zitten?

2. Laserprinter of inkjet
Allereerst heeft u de keuze tussen een laserprinter en een inkjetprinter. De inkjet wordt vooral door consumenten gebruikt en kan mooie afdrukken in kleur printen. Dat geldt niet voor een laserprinter. Die is weer sterk in snelheid en grote hoeveelheden. De inkjet werkt met vloeibare inkt. Om te voorkomen dat de printkop verstopt raakt, is het goed om de printer met regelmaat te gebruiken. Laserprinters kunnen haarscherp tekst en illustraties printen, maar verwacht niet teveel van de kleurkwaliteit. De laserprinter gebruikt toner (poeder) en kan langer stilstaan. De laser is duurder in aanschaf dan de inkjet. Maar over een langere periode zijn de kosten per pagina lager.

3. Dubbelzijdig
Moet u met regelmaat lange documenten printen, dan is het fijn als de printer dubbelzijdig kan afdrukken. Daarmee bespaart u papier en dus geld. Printers die dubbelzijdig afdrukken hebben de zogeheten duplexmodule. Die maakt de aanschafprijs van de printer hoger. Het grote voordeel is dat de duplexmodule het papier automatisch voor u omdraait. U hoeft in de printerinstellingen van bijvoorbeeld Word of Excel alleen maar aan te geven dat u dubbelzijdig wilt afdrukken. De printer doet de rest.

4. Formaat en afwijkende papiersoorten
De meeste printers kunnen tot en met A4-formaat afdrukken. De papierlade is voorzien van schuifjes die de lade passend maken voor het af te drukken papierformaat. Heeft u grotere afdrukken nodig, kies dan voor een printer nemen waarin A3-formaat past. Al zijn die schaarser. Soms heeft u maar een enkel velletje van een afwijkende papiersoort nodig. Als u met regelmaat op afwijkende papiersoorten moet printen, zoals enveloppen, stickervellen of dikke papiersoorten, kies dan een printer met een speciale invoermogelijkheid. Bij de meeste printers zit deze aan de achterzijde. Zo mag te dik papier niet in de standaard papierlade omdat dit het printermechanisme kan beschadigen. Bovendien is het omslachtig als u eerst het gewone papier uit de lade moet halen om één envelop te printen. Bij de speciale invoer aan de achterzijde geeft u het gebruik aan in de printerinstellingen. Vervolgens plaatst u het papier in de invoer en de printer trekt hem automatisch naar binnen.

5. Foto’s en illustraties
Drukt u regelmatig foto’s af en is de fotokwaliteit belangrijk, dan kiest u zoals gezegd beter voor een inkjet printer. Sommige hebben een extra papierlade waar fotopapier van tien bij vijftien of dertien bij achttien centimeter in past. Drukt u foto’s liever op A4-fotmaat af, dan kan dat gewoon door de standaard papierlade te gebruiken. Het handige van de extra lade is dat u altijd een voorraadje fotopapier in de printer heeft zitten en u op elk moment een foto kunt afdrukken, zonder handmatig papier te moeten wisselen. Meestal moet u zelf aangeven dat u vanuit de speciale fotopapierlade wilt printen. Drukt u een foto af via een smartphone of tablet (zie ook tip 10), dan wordt vaak automatisch de juiste lade gekozen.

6. Snelheid
De ene printer is sneller dan de andere. Die verschillen kunnen best groot zijn. Het aantal pagina’s per minuut (ppm) staat altijd in de printerspecificaties vermeld. Best handig als u printers met elkaar wilt vergelijken. Maar houd er wel rekening mee dat de snelheid van printers daalt naarmate de printkwaliteit hoger wordt. Of als u kleur afdrukt in plaats van zwart-wit. Ook dubbelzijdig printen duurt altijd wat langer, omdat elk vel papier via de duplexmodule automatisch wordt omgedraaid. Laserprinters komen iets trager op gang omdat ze op moeten warmen, maar eenmaal aan de gang staan ze bekend om de hoge printsnelheid.

7. Fotokwaliteit
Bijna elke printer kan foto’s afdrukken. De kwaliteit van de foto’s kan echter flink verschillen. De mooiste afdrukken krijgt u meestal van printers die extra veel kleurcartridges bevatten. Er zijn ook printers die een zogeheten fotozwart-cartridge gebruiken. Die is nodig om zoveel mogelijk levensechte kleurnuances te mengen en echt diepzwart te tonen. Wie een perfecte fotokwaliteit wil, kan beter de proef op de som nemen en in de winkel enkele proefafdrukken maken.

8. Cartridges
Elke printer heeft normaal gesproken andere inktcartridges nodig. In sommige printers van één fabrikant kunt u dezelfde cartridges gebruiken, maar nooit tussen verschillende merken. Bij elke printer zit wel een set cartridges waarmee u meteen aan de slag kunt. Check van tevoren de prijs van de printer én van de cartridges. Soms lijkt een printer zeer goedkoop maar zijn de cartridges erg duur. Let daarbij ook op de levensduur van de cartridge. Misschien kunt u uiteindelijk beter een wat duurdere printer kopen, omdat de betreffende cartridges goedkoper zijn en/of veel langer mee gaan.

9. Scannen en kopiëren
Tegenwoordig zijn bijna alle printers zogeheten all-in-one printer. Naast printen kunt u ze ook gebruiken om te scannen en te kopiëren. De benodigde (scan)software wordt meegeleverd. Als de printer ook nog is voorzien van een USB-aansluiting en/of kaartlezer, dan heeft u zelfs geen PC nodig om te scannen en het bestand vervolgens op te slaan of te printen. Er zijn ook printers met een automatische dubbelzijdige documentinvoer. Ideaal als u grotere of langere documenten moet scannen.

10. Draadloos en mobiel printen
Tegenwoordig zijn bijna alle printers uitgerust met WiFi en kunt u ze draadloos aan uw netwerk koppelen. Het maakt eigenlijk dus niet meer uit waar u de printer neerzet. Zolang het WiFi-signaal maar goed is. Een document dat u in Word op uw tablet heeft opgesteld of via e-mail op uw telefoon ontvangt, kan rechtstreeks naar een draadloze printer worden gestuurd via Apple Air Print, Google Cloud Print of de eigen app van de fabrikant. Als de printer dit ondersteunt, heeft u er geen PC bij nodig. Via het bedieningspaneel van moderne printers kunnen ook documenten en foto’s die bij online opslagdiensten als Dropbox en OneDrive zijn opgeslagen uitgeprint worden. Zo kunt u waar dan ook ter wereld iets op de eigen printer afdrukken, gewoon door er een tekstdocument of afbeelding naartoe te mailen.

Advies op maat

Hebben bovenstaande tips geholpen en heeft u helder waar een printer aan moet voldoen? Dan is het gericht kiezen van een printer een stuk eenvoudiger. Vraag nu vrijblijvend advies op maat bij onze specialisten! Bel 0413 – 24 44 44 of mail naar sales@wiltec.nl. Hier vindt u altijd een printer op maat.

 

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: