Top
 
Contact

Nieuws

9 december 2016

[BLOG] Geef sluipmoordenaars geen kans!

Leestijd: 3 minuten

Wat kan er gebeuren als je in aanraking komt met chemicaliën? De meesten zullen denken aan huiduitslag of – in het ergste geval – brandwonden. Maar als ik het nu heb over vermoeidheid, vergeetachtigheid, hoofdpijn en concentratieproblemen? Dat zijn niet de eerste klachten waar je aan denkt. Maar vergis je niet; veel chemicaliën zijn sluipmoordenaars en kunnen bij langdurige en herhaaldelijke blootstelling op je huid het centraal zenuwstelsel aantasten. Helaas zijn er geen handschoenen die tegen alle chemicaliën beschermen. Dat er zoveel soorten chemicaliën zijn, maakt de keuze voor de juiste chemiebestendige handschoen en andere PBM’s er niet makkelijk op. Wat moet je wel doen? En wat juist niet? Laat me u op weg helpen!

Wat je niet moet doen!
Staar je niet blind op de algemene normering voor chemiebestendige handschoenen. Zoals ik al zei is er geen handschoen die bescherming biedt tegen alle chemicaliën. Er zijn niet alleen ontzettend veel verschillende chemicaliën, je hebt ook nog eens te maken met mengsels daarvan. Laat ik het verduidelijken met een voorbeeld. Ik kreeg pas de vraag of wij een handschoen hebben die bescherming biedt tegen thinner. Ik moet dan toch echt méér weten, want thinner is slechts een verzamelnaam. Dat kan een mengsel zijn van wel vijf verschillende stoffen. Misschien biedt een handschoen wel bescherming tegen vier van die stoffen, maar kan die vijfde wel doorbreken. Permeatie noemen we dat. En dat willen we niet!

Wat ik ook wel eens tegenkom, zijn disposables die gebruikt worden als chemiebestendige handschoen. Daar gaan mijn haren van overeind staan, want disposables zijn – in het gunstigste geval – hooguit geschikt voor spatcontact. En dus absoluut niet voor volcontact.

Maatwerk
De juiste keuze voor chemiebestendige handschoenen is best lastig. Daarvoor heb je specialisten nodig die hierin kunnen adviseren. Het vereist namelijk maatwerk. De eerste stap ligt bij u! Daarna kunnen wij het stokje overnemen en komen we samen tot een juiste inrichting van een handschoenenplan.

Stap 1: inventariseren (u)
Het begint natuurlijk met de inventarisatie van chemicaliën. Check hiervoor de MSDS bladen.
Welke chemische middelen worden er gebruikt? Is er volcontact of alleen spettercontact? Belangrijke vragen bij de zoektocht naar geschikte chemiebestendige handschoenen. Ook de blootstellingtijd speelt een rol. Eén keer in contact komen met een bepaalde stof is meestal niet erg. Maar wat als je er acht uur aaneengesloten aan wordt blootgesteld? Dan wordt het risico aanzienlijk dat een stof via de huid in de bloedbaan komt en uiteindelijk het centrale zenuwstelsel aantast.

Stap 2: advies inwinnen (wij)
De volgende stap is, om met de inventarisatielijst, advies in te winnen bij een specialist PBM en Veiligheid. Die kent alle chemicaliën en micro-organismen en kan op basis van de inventarisatie de juiste handschoenen selecteren. Het komt soms voor dat een medewerker wel vier of vijf verschillende typen handschoenen nodig heeft om veilig zijn werk te kunnen doen.

Stap 3: keuze maken (samen)
Uiteindelijk maak je een keuze uit de geselecteerde handschoenen. Het is verstandig de keuze ook samen met een specialist te maken. Want als je zeker weet dat de handschoen bescherming biedt tegen de gebruikte chemicaliën, kun je naar andere criteria kijken, zoals comfort, levensduur, prijs en andere risico’s. Zo kan het zijn dat je uiteindelijk de keuze hebt uit twee handschoenen: een paar van 2 euro die een half uur volcontact aan kan, of een paar van 30 euro die 480 minuten bescherming biedt.

Stap 4: Handschoenenplan (wij)
De laatste stap bestaat uit het maken van een handschoenenplan en de daadwerkelijke ingebruikname van de handschoenen. In het handschoenenplan staat niet alleen welke handschoen bij welke werkzaamheden gebruikt worden, maar bijvoorbeeld ook hoe lang een paar handschoenen gebruikt mag worden alvorens deze vervangen moet worden. Sommige medewerkers gooien hun handschoenen na iedere klus in de prullenbak en anderen doen er juist weken mee. Dat laatste is niet zonder risico’s. Handschoenen worden na veelvuldig gebruik vuil en soms ontwikkelen mensen dan eczeem. Je kunt aan een vuile handschoen niet goed zien of hij nog heel is. Dat kan levensgevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat medewerkers regelmatig van handschoenen wisselen.

Puzzel oplossen
U ziet het, de keuze van de juiste chemiebestendige handschoen is een heel gepuzzel. Een puzzel met héél veel stukjes! Gelukkig zijn er mensen, zoals ik, die hier elke dag mee bezig zijn en het belangrijk en interessant vinden om alle ins en outs te weten. Ik los deze puzzel graag voor u op. Ik help bedrijven graag verder! Wilt u een handschoenenplan op maat, gespecificeerd per werkplek? Neem dan contact op: 0413 – 24 44 44.

Marleen Peters

Specialist PBM & Veiligheid

Gegevens

Wiltec
Industrielaan 24 5406 XC Uden
Postbus 116 5400 AC Uden
Telefoon +31 (0)413-24 44 44
Fax +31 (0)413-24 44 99
Service 0900-600 6006
WhatsApp 06 54 24 64 16
E-mail info@wiltec.nl
BTW nummer 808311657B01
KvK Den Bosch 54.55.65.11
Openingstijden
Ma - Vr 07.30 tot 21.00 uur
Zaterdag Op afspraak
Route

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking