Top
 
Contact

Robotisering & automatisering van verfspuit- en/of verlijmingsprocessen

Automatiseren van verfspuitprocessen | Robotiseren / automatiseren van lijm doseerprocessen

Ontwikkelingen in de markt
Als totaalleverancier voor de verf- en lijmverwerkende industrie zien we dat onze relaties te kampen hebben met een toenemende productiedruk, dat de kwaliteitseisen van eindgebruikers toenemen en dat de vraag naar goede spuiters en applicateurs enorm toeneemt.

Verbeteringsmogelijkheden
De oplossing is om de processen te gaan automatiseren of robotiseren, echter wij merken dat hieromtrent veel bedrijven nog sceptisch zijn of verwachten dat deze oplossingen enorme investeringen vragen.

Ook ervaren we dat er behoefte is aan branche specialisten welke u kunnen helpen met alle vraagstukken omtrent deze materie;

 • past automatisering en of robotisering bij uw proces?
 • dient uw routing en/of producttransport aangepast te worden?
 • welke investering is benodigd?
 • hoe flexibel bent u indien er nieuwe objecten dienen te worden behandeld?
 • wat is er naast een robot of spuitautomaat benodigd om het proces te optimaliseren? waar dient u allemaal aan te denken?
 • welke certificering is er benodigd

Wiltec helpt!
Wij kunnen u helpen met al deze vraagstukken, als totaalleverancier kunnen we de complete regie verzorgen voor dergelijke optimaliseringsprojecten. Zo heeft u één aanspreekpunt voor:

 • de automatische applicatie
 • de verf- of doseerapparatuur
 • de afzuiginstallatie of spuitcabine/droogcabine
 • de juiste filtermaterialen, cabine beschermingsproducten, etc.
 • de transportsystemen
 • technische onderhoud
 • opleiding- en trainingsmodules
 • certificering van de gehele installaties

Voor sommige procesonderdelen werken wij nauw samen met toonaangevende partners, welke dan als subcontractor onderdeel uitmaken van het totaalproces, zodat u altijd de beste oplossing heeft voor het betreffende projectonderdeel.

Kortom: u wordt compleet ontzorgt bij deze projecten en u kunt zich blijven concentreren op uw dagelijkse business om uw relaties te voorzien van een nog beter (eind)product.

Automatiseren van verfspuitprocessen

Verfspuitprocessen kunnen op twee manieren worden geautomatiseerd. Dit kan met een zo genoemde vlakspuit automaat of met een robot.

Robotiseren van verfspuitprocessen

In de automobiel industrie worden al geruime tijd robots ingezet voor natlak- en poederspuitprocessen, vaak zijn dit processen waar tientallen robots staan en waar systeem intergratoren maanden bezig zijn geweest om alles te installeren. Deze systeem intergratoren zijn niet gericht op de generieke industrie waar men “slechts” 1 of 2 robots nodig heeft om de verfspuitprocessen te robotiseren.

Echter Wiltec biedt al jaren oplossingen voor ook juist de generieke industrie en kent de processen als geen ander.

Wat wij zien is dat bedrijven robotisering wel overwegen maar al snel denken dat het niet bij hun proces past of dat het veel te duur gaat worden. Echter tijdens onze inventariseringsgesprekken blijkt de brug toch niet zo ver te zijn en zijn terugverdientijden zeer goed te overzien.

Helaas is er (op dit moment) nog geen oplossing beschikbaar, waarbij objecten in 3D worden gescand en dat deze informatie, zonder off-line programmering een robot kunnen laten bewegen om uw producten te spuiten. Wel zijn er intussen al vele mogelijkheden om de robots relatief eenvoudig de “spuitbewegingen” te laten maken.

Wel is het belangrijk dat u met een robotiseringspartner praat welke het gehele proces overziet, coördineert, regisseert en daarnaast zeer ruime ervaring heeft in verfspuitprocessen! Verfspuitprocessen zijn wezenlijk anders dan andere processen welke ook met een robot kunnen worden uitgevoerd, zoals pick&place of het aanbrengen van lasnaden.

Wat is nu zo wezenlijk anders? bij verfverwerking spelen de volgende zaken mee;

 • beheersen van omgevingsparameters
 • constant houden van verfparameters
 • wat gebeurt er met de overspray als deze neer dwarrelt op een past gespoten deel?
 • waardoor verandert de glansgraad
 • op welke manier spuit u het project het meest efficiënt en krijgt u de hoogste afwerkingsgraad?
 • wat is het effect als u onderdelen meervoudig spuit?

Kortom: Wiltec kan u hierbij helpen! door onze ruime expertise, verzameld vanuit allerlei markten, koppelen wij onze expertise aan een geselecteerde robotimporteurs welke past bij uw proces en wensen.  Wiltec staat garant staat voor de inzet van de juiste spuit- en doseerapparatuur, afzuiging- en filtersystemen en kan de complete projectregie voor u verzorgen.

Vlakspuit automaat en lineair doorvoer automaat

Vlakspuit automaat
In onder andere de meubelindustrie, timmerindustrie, parketindustrie, houtindustrie, maakindustrie en glasindustrie worden de vlak spuitautomaten gebruikt. Het voordeel van het gebruik van deze automatische spuitmachines is het verhogen van de productiecapaciteit, het consistente spuitresultaat en het beperken van verf gebruik. De vlak spuitautomaat wordt ingezet om, zoals het woord al zegt, vlakke producten te spuiten. De producten worden op een vlakke band gelegd waarmee zij door een tunnel worden getransporteerd.

In deze tunnel worden automatische spuitpistolen aan een arm opgehangen. Afhankelijk van de uitvoering kunnen deze armen verschillende bewegingen maken om de producten zo efficiënt mogelijk van verf of coating te voorzien.

Deze vlak spuitautomaten zijn naar keuze uitbreidbaar met droogtunnels, product scansystemen, en voedings- en uitname robots.

Lineaire doorvoer automaat
Bij een lineaire doorvoer worden een product de machine gelegd en vervolgens voorzien van coating door statische automatische spuitpistolen. Deze machines komen veel voor in de hout en metaal bouw voor het coaten van profielen en balken.

Om u te kunnen voorzien in totaal oplossingen werkt Wiltec samen met gespecialiseerde partners en levert zelf toevoersystemen, spuitpistolen, afzuiging en trainingen.

Robotiseren/ automatiseren van lijm doseerprocessen

Ook het automatiseren van lijm doseerprocessen wordt steeds belangrijker. Materialen zijn duur en er zijn vele materialen die niet op de juiste manier werken wanneer de mengverhouding niet optimaal is. Daarnaast is er een hoge werkdruk waarvoor automatiseren vaak de beste oplossing is. Als u een lijm doseerproces wil gaan automatiseren is een doseerrobot de perfecte oplossing om de productiecapaciteit te vergroten en vele malen efficiënter te kunnen werken.

De unieke Wiltec GlueMix in combinatie met de robots van onze partners zorgen voor een unieke en perfecte oplossing.

De “State of the Art” GlueMix productenlijn is speciaal door Wiltec ontwikkeld voor het mengen en doseren van 1, 2 of zelfs 3 componenten lijmen, harsen, afdichtingmiddelen/ kitten en gietmassa (potting). De GlueMix is universeel inzetbaar voor zowel producten met een extreem lage, als een zeer hoge viscositeit. Waarbij de GlueMix een perfecte dosering realiseerd met een maximale afwijking tot 1%! Lees hier meer over de GlueMix!

Er zijn verschillende robotsystemen beschikbaar voor het doseren van lijmen. Hiervoor zijn robotarmen met meerdere assen beschikbaar die daardoor de meest complexe doseringen kunnen uitvoeren. Daarnaast zijn er eenvoudigere robotsystemen zoals een XY-tafel.

Neem direct contact met ons op!

Wiltec

0413 – 24 44 44
info@wiltec.nl

Gegevens

Wiltec
Industrielaan 24 5406 XC Uden
Postbus 116 5400 AC Uden
Telefoonnummer +31 (0)413-24 44 44
Fax +31 (0)413-24 44 99
Service
Whatsapp 06-54 24 64 16
E-mailadres info@wiltec.nl
BTW nummer NL851349894B01
KvK Den Bosch 54.55.65.11
Openingstijden klantenservice
Ma - Vr 08.00 tot 17.30 uur
Zaterdag gesloten
Showroom en winkel Ma - Vr 08:00 tot 17:30 uur
Route

Technische dienst

Technische Dienst Verfspuitapparatuur:

0413-24 44 67

Technische Dienst Spuitcabines:

0413-24 44 30

Technische Dienst PBM:

0413-24 44 80

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06-54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: