Top
 
Contact

Nieuws

12 juni 2019

Risico’s in de spuiterij

In de spuiterij heeft men (onder andere) te maken met de volgende risico’s:

  1. Brand-explosiegevaar                              vlamvertragend (FR): ENISO14116
  2. Ontlading en vonkvorming                     antistatisch: en1149-5
  3. Contact met chemische stoffen              chemisch bestendig: EN13034

Welke overall past daar het beste bij?

Brand- explosiegevaar
Als er een risico is op brand en wanneer de spuiter het risico loopt blootgesteld te worden aan vlammen, moet thermische beschermende kleding gedragen worden volgens EN ISO 14116.

In een spuitcabine kan brand- of explosiegevaar ontstaan door het gebruik van machines maar ook door het werken met vluchtig organische stoffen  (VOS) of oplosmiddelen. (zie kader)

In de praktijk zien we dat veel gebruikt gemaakt wordt van de zogenaamde ‘spuitoveralls’ die binnen het non paint pakket zeer populair zijn. Dit worden herbruikbare overalls genoemd en zijn verkrijgbaar in nylon of polyester, al dan niet gecoat of met een koolstofdraad in de stof geweven.

Er kleven echter behoorlijk wat nadelen aan de keuze voor deze overalls.

De meeste van dit type kledingstukken die we hebben beoordeeld zijn niet gecertificeerd, wat betekent dat dit GEEN PBM is en niet gebruikt mag worden wanneer er een risico op brand, explosie of een chemisch gevaar bestaat. Als er al verwezen wordt naar een normering zien we in een aantal gevallen de S-B FR klasse terugkomen. Deze normering heeft echter niets te maken met kleding en zeker niet met PBM, want dit is een algemene test ontwikkeld voor gordijnen en meubels. Overalls met deze normering lijken zelfdovend te zijn. Echter, de gebruiker zal nog steeds brandwonden kunnen oplopen omdat deze overalls geen thermische bescherming bieden. De meeste overalls worden echter antistatisch genoemd door de verwerking van ingeweven koolstofdraad. Deze overalls hebben echter geen specifieke testen ondergaan conform de EN1149-5.  Als er sprake is van een vlamvertragende FR coating op de overall, dan is deze na één wasbeurt alweer verdwenen.

Oplosmiddeldampen die uit verfproducten vrijkomen kunnen gemengd in een goede verhouding met lucht exploderen. Komt de concentratie boven een bepaalde grens dan kan met een vonk erbij de damp vlam vatten of ontploffen. Die grens noemt men de onderste explosiegrens, ook wel de LEL-waarde genoemd. Elk oplosmiddel heeft zijn eigen LEL-waarde, bij verfproducten is dat vaak tussen 1 en 2% van het luchtvolume (ca. 40-80 gram oplosmiddeldamp per m3 lucht). Als er dan een vonk aanwezig is kan de damp boven de verflaag vlamvatten. Bij spuitwerk komt meer damp en ook nevel vrij wat het risico op explosie groter maakt dan bijvoorbeeld schilderen met de kwast.

BlogOveralls

Antistatisch
Voor bescherming tegen elektrostatische ontladingen waar vonkvorming kan ontstaan is een antistatische overall vereist. Een antistatische overall zorgt er tevens voor dat je niet steeds vervelende elektrische schokken krijgt. Bij het elektrostatisch spuiten is een antistatische overall zeker een must, aangezien het spuitpistool negatief geladen is en het verfproduct positief geladen. Deze twee trekken elkaar aan, waardoor de verf naar je toe komt in plaats van op het product. Het gevolg is meer gebruik van verf en wellicht meer afkeur door een mindere oppervlakte laag.

Contact met chemische stoffen
Bij geen van de beoordeelde herbruikbare spuitoveralls is de chemische normering aanwezig. In de meeste verf- en laksoorten zijn oplosmiddelen of chemische stoffen aanwezig. Zelfs bij watergedragen verfsoorten zijn schadelijke stoffen aanwezig. Weliswaar in mindere hoeveelheden, maar de stoffen die hierin zitten zijn vaak makkelijker opneembaar door de huid (door de oplossing in water) en daardoor voor de mens dus schadelijker. Een overall met een chemische normering is dus zeker het advies voor werkzaamheden in de spuiterij.

Geen herbruikbare overall: maar wat dan?
Een disposable overall biedt uitkomst. Deze zijn makkelijk en praktisch in gebruik en te verkrijgen met alle bovengenoemde normeringen. Gezien de vervuiling en uit hygiënisch oogpunt kan een disposable overall snel vervangen worden.

Gebruik ons handige keuzemenu voor het kiezen van de juiste overall

Verklaring normering:
ENISO 14116: kleding gemaakt van vlamvertragende materialen. Dat wil zeggen dat het materiaal, als het in contact komt met vlammen, maar in beperkte mate verder zal branden. Bij verwijdering van de vlam zal het materiaal doven.
EN1149-5: elektrostatisch geleidende kleding. Dergelijke kleding wordt gebruikt als onderdeel van een geaard systeem om brandgevaarlijke ontlading te voorkomen.
EN13034: beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën (type 6)

Tips voor veilig werken in de spuitcabine:

  • Beperk het gebruik van chemische middelen / oplosmiddelen
  • Zorg voor een aparte verfmengplek en bereid zoveel lak of verf voor als gebruikt wordt
  • Voorkom overspray. Gebruik de juiste nozzle en een lage spuitdruk. Maak korte en strakke spuitbewegingen
  • Gebruik zo min mogelijk schoonmaakmiddel
  • Sluit blikken met verf of beits wanneer deze niet gebruikt worden.
  • Gebruik de juiste PBM zoals ademhalingsbescherming in combinatie met oogbescherming en handschoenen. In het veiligheidsinformatieblad (VIB/ MSDS) dat bij de gebruikte verf is geleverd staat welk type handschoenen en – adembescherming moet worden gebruikt. Neem bij twijfel contact op met de specialist.
  • Zorg voor goede voorzieningen zoals water en een (specifieke) handreiniger, bijvoorbeeld Kresto Special Ultra, om de handen te kunnen reinigen en plaats oogspoelflessen voor het geval er spatten in het oog komen

Marleen Peters

Specialist PBM & Veiligheid

[/vc_column]

Gegevens

Wiltec
Industrielaan 24 5406 XC Uden
Postbus 116 5400 AC Uden
Telefoonnummer +31 (0)413-24 44 44
Fax +31 (0)413-24 44 99
Service
Whatsapp 06 54 24 64 16
E-mailadres info@wiltec.nl
BTW nummer NL851349894B01
KvK Den Bosch 54.55.65.11
Openingstijden klantenservice
Ma - Vr 07.30 tot 21.00 uur
Zaterdag gesloten
Showroom en winkel Ma - Vr 08:00 tot 17:30 uur
Route

Technische dienst

Technische Dienst Verfspuitapparatuur:

0413-24 44 67

Technische Dienst Spuitcabines:

0413-24 44 30

Technische Dienst PBM:

0413-24 44 80

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: