Top
 
Contact

Nieuws

2 oktober 2019

Modulair filters wisselen optimaliseert het productieproces

Marktontwikkeling
In heel Europa is een sterke economische groei gaande waarop veel producerende bedrijven in diverse branches meeliften. Deze groei is een prachtige ontwikkeling, maar zorgt ook voor extra druk op de productie, met name op het gebied van efficiency en kwaliteit.

Efficiency en kwaliteit zijn essentieel om concurrerend en winstgevend te produceren. Voor alle bedrijven die gebruik maken van oppervlaktebehandeling door middel van bijvoorbeeld lak of lijm ligt er een uitdaging in het optimaliseren van de spuiterij. Juist deze omgeving is gevoelig voor vele factoren en bevat vaak verborgen kosten én productiviteitsverlies. Eén van de meest belangrijke factoren, die vaak onderschat wordt, is het filtersysteem.

De invloed van filters op het productieproces
De filters in een cabine of spuitwand zijn van grote invloed op de spuitomgeving, veiligheid en uitstoot. Elk spuitproces is uniek en wordt beïnvloed door allerlei factoren. Voor iedere situatie is er een optimale filtersituatie te maken. Nog te vaak wordt er gekozen voor de “standaard” filters of de filters die al jarenlang gebruikt worden. Een keuze voor het verkeerde filter kan leiden tot;

 • minder productiecapaciteit
 • meer productafkeur
 • onveilige situaties
 • onnodig vaak wisselen van filters
 • hoge productiekosten; bestaand uit bijvoorbeeld extra bedrijfskosten (bijv. onbenutte arbeidsuren) en filterkosten

Om een verkeerde filterkeuze te voorkomen dienen alle belangrijke omgevingsfactoren meegenomen te worden. Denkt u hierbij aan:

 • type lak of lijm welke verspoten wordt
 • type en vorm van het te spuiten object
 • productie aantallen
 • productieomgeving
 • spuit apparatuur
 • wet- en regelgeving

Het is aan te raden om een specialist op het gebied van filtertechniek te betrekken in de keuze voor het juiste filter. Een specialist analyseert het complete spuitproces en bekijkt daarnaast ook er nog ruimte is voor verbeteringen in het werkproces. Wiltec adviseert om jaarlijks een filterkeuring uit te laten voeren door een specialist. Op die manier blijft het proces up-to-date en blijft er ruimte voor groei en ontwikkeling.

Een veel voorkomend advies om de productieefficiency te optimaliseren, is het verbeteren van de filter wisselmethode. We zien een grote verschuiving
van de traditionele horizontale wisselmethode naar een modulaire wisselmethode.

Modulair filters

Meer productie, minder kosten!

Modulair wisselen houdt in dat de filterwand wordt opgedeeld in kleinere vakken die separaat gewisseld kunnen worden. Hierdoor wisselt u alleen de gedeeltes waarvan de filters volledig verzadigd zijn; hiermee bespaart u enorm
op filterkosten.

Modulair wisselen in de praktijk
Een spuitwand wordt in het midden het meest belast met overspray. Na mate er langer wordt gespoten zal de opvang van de overspray zich ook steeds meer naar de buitenzijde verplaatsen. De filters in het midden van de spuitwand zullen dus eerder volledig verzadigd zijn dan de filters aan de buitenzijde. De filters aan de buitenkanten dienen dan ook minder frequent gewisseld te worden dan de filters in de middensectie. Het verloop van de verzadiging van de filters over tijd ziet er als volgt uit.

Voordelen modulair wisselen
Het toepassen van een modulair wisselsysteem heeft veel voordelen en kan zorgen voor een flinke besparing in tijd en kosten. Omdat alleen de volledig verzadigde filters gewisseld worden zorgt dit voor:

 • minder afval
 • minder afvoerkosten
 • minder tijdsverlies voor filters wisselen
 • meer productiecapaciteit
 • meer oppervlakte filtermedium in de afzuigwand wat resulteert in meer opvangcapaciteit en lagere luchtweerstand. Ook zorgt de lagere luchtweerstand voor een betere luchtstroom
 • een flexibel onderhoudsschema wat zorgt voor een betere planning van filter wissels waardoor er minder productiestops zijn

Met het modulair wisselen kan op kwaliteit én op efficiency flinke vooruitgang geboekt worden.

Diversiteit binnen modulair wisselen
Er bestaan enorme verschillen tussen verkrijgbare soorten boxfilters. De keuze van het type boxfilter beïnvloed gegarandeerd het productieproces. Een korte toelichting met de verschillen van de meest voorkomende boxfilters helpt u bij het selecteren van het juiste filter.

Labyrint filters worden gekenmerkt met door een hoge weerstand gedurende de levensduur, de filters verzadigden niet volledig en de boxfilter moet zelf opgebouwd worden.

Boxfilters met een honingraat structuur kenmerken zich juist als boxfilters met een lagere weerstand en vaak een volledige verzadiging. Maar ook binnen het aanbod boxfilters met een honingraatstructuur zijn de verschillen groot. Het type honingraatfilter is van invloed op de opvangcapaciteit en efficiency van het filter. Uit diverse testen blijk het originele honingraatfilter van Columbus Industries het nummer 1 filtermedium in de markt.

Een praktijkvoorbeeld laat zien wat het juiste filteradvies in combinatie met het juiste boxfilter opleveren op het gebied van efficiënt produceren.

Diversiteit binnen modulair wisselen – in de praktijk

Meer dan 2x minder productiestops!

Wiltec regelt het voor VDL Nedcar!

VDL Nedcar, een ervaren en onafhankelijke Nederlandse autofabrikant, produceert in Born MINI’s en de BMW X1. Wiltec is een vaste leverancier op het gebied van verbruiksmaterialen in en rond de spuiterij van VDL Nedcar. Naast het brede pakket aan diverse materialen welke geleverd wordt, zijn de specialisten van Wiltec altijd op zoek naar verdere besparingen en optimalisaties van het proces. En met succes! Zo werd recentelijk een fikse besparing gerealiseerd op verfvangfilters.

Bij VDL Nedcar op de productielocatie in Born zijn in 2018 ongeveer 211.000 voertuigen geproduceerd. Dit waren er 40.000 meer dan in 2017. Al deze voertuigen vinden hun weg door de spuitcabines van VDL Nedcar om zo te voorzien worden van de juiste kleur. Elk voertuig wordt in diverse cabines gecoat met een drietal type lakken; een primer, een aflak en een clear coat.

In deze clear coat cabines maakt VDL Nedcar gebruik van een filtersysteem welke modulair uitwisselbaar is. Dit om de afvalstroom te reduceren, het onderhoudsschema flexibeler in te kunnen delen en de totale kosten te reduceren. De clear coat is een zeer fijne lak welke om een specifieke manier van filtratie vraagt. Het boxfilter wat er voorheen in zat was niet efficiënt genoeg om de fijne clear coat goed af te vangen. Hierdoor verzadigden de nafilters in de cabine erg snel. De F7 ATEX gecertificeerde nafilters zijn hier nodig om de warmtewisselaar te beschermen. De warmtewisselaar zorgt er voor dat 90% van de lucht gerecirculeerd wordt. Ook brachten de snel verzadigde nafilters nog een groot nadeel met zich mee: tijdens het wisselen van deze nafilters kan er in de cabine niet gespoten worden. Dit leidde dus tot onnodig veel productiestops en dit beïnvloedt de productiecapaciteit. Juist in een periode waar de productiecapaciteit belangrijker is dan ooit te voren.

Jeroen Crooijmans

Productmanager Filtratie

Gegevens

Wiltec
Industrielaan 24 5406 XC Uden
Postbus 116 5400 AC Uden
Telefoonnummer +31 (0)413-24 44 44
Fax +31 (0)413-24 44 99
Service
Whatsapp 06 54 24 64 16
E-mailadres info@wiltec.nl
BTW nummer NL851349894B01
KvK Den Bosch 54.55.65.11
Openingstijden klantenservice
Ma - Vr 07.30 tot 21.00 uur
Zaterdag gesloten
Showroom en winkel Ma - Vr 08:00 tot 17:30 uur
Route

Technische dienst

Technische Dienst Verfspuitapparatuur:

0413-24 44 67

Technische Dienst Spuitcabines:

0413-24 44 30

Technische Dienst PBM:

0413-24 44 80

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: