WILTEC.nl | De juiste tools voor jouw klus, mét goed advies & snelle levering
WILTEC.nl | De juiste tools voor jouw klus, mét goed advies & snelle levering
Robot arm monterend aan een carrosserie van een auto

Efficiënter produceren door te automatiseren

Acht van de tien bedrijven wil de komende tien jaar meer processen automatiseren. De individuele behoeften van klanten, het tekort aan goede arbeidskrachten, de digitalisering en de toenemende onzekerheid door onvoorspelbare gebeurtenissen jagen automatiseringsoplossingen aan. Efficiënter produceren en daarmee tijd besparen is van groot belang om goede marges te behouden. 

Automatisering kan ook in het spuit- en/of lijmproces een uitkomst zijn. Efficiënt werken is daarbij cruciaal om productievolumes te behalen, materiaalverspilling te voorkomen en de gewenste kwaliteit te bereiken. Denkt u na over robotisering? Breng eerst de toekomstige wensen van uw organisatie in beeld en bekijk hoe de automatisering optimaal kan worden geïntegreerd in het huidige proces. Wat moet er aangepast worden binnen het bedrijf? Welke investering is nodig? Wat is de ROI van de investering? Vragen die van groot belang zijn bij het automatiseren en robotiseren van werkprocessen. Daarnaast is het belangrijk te inventariseren wat nog meer nodig is, behalve een automatiseringsoplossing om uw spuit- en/of lijmproces te optimaliseren. En welke certificering daarbij hoort. Het inrichten van een automatiseringsproces kan erg complex zijn. Wiltec kan, als ketenregisseur in de spuiterij, u hierbij volledig ondersteunen.

Automatiseren met een robot 
In de automobielindustrie worden al geruime tijd robots ingezet voor natlak- en poedercoatprocessen. Wiltec biedt al jaren oplossingen binnen verschillende branches en kent de processen als geen ander. Bedrijven die robotisering overwegen, denken al snel dat het niet binnen het proces past of dat het aanschaffen van deze apparatuur te duur wordt. Echter, tijdens inventariseringsgesprekken blijkt de haalbaarheid dichterbij dan gedacht met een overzichtelijke terugverdienperiode. Wel is het belangrijk dat u met een robotiseringspartner praat die het gehele proces overziet, coördineert, regisseert en daarnaast zeer ruime ervaring heeft in verfspuitprocessen!

Robotisering in verfspuitprocessen 
Verfspuitprocessen zijn wezenlijk anders dan andere processen die ook met een robot kunnen worden uitgevoerd, zoals pick&place of het aanbrengen van lasnaden. Wat is nu zo wezenlijk anders? Bij verfverwerking spelen mee: 

  • beheersen van omgevingsparameters
  • constant houden van verfparameters
  • wat gebeurt er met de overspray als deze neer dwarrelt op een past gespoten deel? 
  • waardoor verandert de glansgraad? 
  • op welke manier spuit u het project het meest efficiënt en krijgt u de hoogste afwerkingsgraad? 
  • wat is het effect als u onderdelen meervoudig spuit?
     


Wiltec kan u hierbij helpen! Door onze ruime expertise, verzameld vanuit allerlei markten, koppelen wij onze expertise aan een geselecteerde robotimporteur die past bij uw proces en wensen.
 

Automatiseren met een vlakspuitautomaat 
In onder andere de automotive, timmerindustrie, parketindustrie, houtindustrie, maakindustrie en glasindustrie worden de vlakspuitautomaten gebruikt. Het voordeel van deze automatische spuitmachines is het verhogen van de productiecapaciteit, het consistente spuitresultaat en het beperken van verfgebruik. De vlakspuitautomaat wordt ingezet om, zoals het woord al zegt, vlakke producten te spuiten. De producten worden op een vlakke band gelegd waarmee zij door een tunnel worden getransporteerd. In deze tunnel worden automatische spuitpistolen aan een arm opgehangen. Afhankelijk van de uitvoering kunnen deze armen verschillende bewegingen maken om de producten zo efficiënt mogelijk van verf of coating te voorzien. Deze vlakspuitautomaten zijn naar keuze uit te breiden met droogtunnels, product scansystemen, en voedings- en uitnamerobots.
Automatiseren met een lineaire doorvoerautomaat 
Bij een lineaire doorvoer wordt een product op de machine gelegd en vervolgens voorzien van coating door statische automatische spuitpistolen. Deze machines komen veel voor in de hout- en metaalbouw voor het coaten van profielen en balken. Om u te kunnen voorzien in totaaloplossingen werkt Wiltec samen met gespecialiseerde partners en levert zelf toevoersystemen, spuitpistolen, afzuiging en trainingen. 

Automatiseren met XYZ-tafel 
Een XYZ-tafel is een eenvoudigere automatiseringsoplossing die een lineaire beweging maakt. Deze tafels worden voornamelijk ingezet voor verlijmingstoepassingen.Automatiseren met recipricator 
Een reciprocator is een installatie waarbij op een steun gemonteerde automatische spuitpistolen een verticale beweging maken, terwijl het product voorbij komt. De installatie is gemakkelijk in gebruik en onderhoud. Door de reciprocator in te zetten verbetert de kwaliteit van de coating en bespaart u op mankracht. 

Wiltec als ketenregisseur 
De specialisten van Wiltec kunnen u, onder meer bij het automatiseren van verfspuitprocessen van dienst zijn. Zij kunnen de complete regie nemen bij automatische applicaties, verf- of doseerapparatuur, afzuiginstallaties of spuitcabines/droogcabines, de juiste filtermaterialen, cabine beschermingsproducten, transportsystemen, technisch onderhoud, opleiding- en trainingsmodules en certificering van de gehele installaties. Terug naar boven
Wiltec monteur sleutelt aan Graco pomp

Onze specialisten

geven advies op maat

Wilt u uw productie-omgeving automatiseren? Onze specialisten denken graag met u mee!
Wij helpen u graag vooruit!