WILTEC.nl | De juiste tools voor jouw klus, mét goed advies & snelle levering
WILTEC.nl | De juiste tools voor jouw klus, mét goed advies & snelle levering
Staalrollen en logo Tata Steel

Tata Steel produceert duurzamer en veiligerdoor intelligent paint kitchen

Tata Steel wil duurzamer produceren en kijkt daarom naar groenere alternatieven in hun productieprocessen. De interne coating van buizen werd gedaan met een zinkhoudende lak. Om een veiligere en duurzamere werkomgeving te creëren wilde het bedrijf overstappen naar een watergedragen coating. Daar is echter wel een intelligent paint kitchen voor nodig. De specialisten van Wiltec gingen de uitdaging aan! 

Tata Steel Nederland Tubes is een dochteronderneming van Tata Steel Europe dat staalband produceert. Op de locatie in Oosterhout worden koudgevormde gelaste koolstofstalen buizen en profielen geproduceerd met een diameter van 10 tot 76 mm, met een lengte tot 10 meter. Tubes Oosterhout levert aan onder meer automotive, HVAC en kassenbouwmarkten. 

De vraag 
Het continue productieproces van de gelaste buizen bestaat uit het koud vervormen van het metaal. De buis wordt gesloten zonder extra lasmateriaal alvorens de buis op lengte wordt geknipt en tot bundels wordt verpakt. De meeste producten bij Tubes Oosterhout worden verzinkt door middel van een continu thermisch verzinkproces, uniek in Europa. Om corrosie tegen te gaan worden buizen ook inwendig gecoat. Dit gebeurde met een VOS-houdende zinkspray. “Wij richten ons steeds meer op milieuvriendelijker produceren”, vertelt Bart Silvius, projectengineer bij Tata Steel. “De zinkspray vervangen door een coating op waterbasis stond daarom hoog op ons verlanglijstje. Naast dat het beter is voor het milieu, is het ook veiliger voor onze medewerkers.” Om de nieuwe coating te kunnen implementeren, zijn twee productielijnen met een intelligent paint kitchen nodig, die naadloos kunnen worden geïmplementeerd in het bestaande productieproces van Tata Steel. Ook moest de installatie eenvoudig te bedienen zijn, zodat het maken van fouten door de operator tot een minimum wordt beperkt. Daar kwamen de specialisten van Wiltec in beeld.

De oplossing 
De hoge temperaturen van de buizen tijdens het productieproces maakt het coaten van de buizen complex. “Een warmtebestendige lak op waterbasis ontwikkelen was onze eerste uitdaging”, vertelt Bart. “Dat hebben we samen met Quaker Houghton weten te realiseren. De lak is echt custom made en afgestemd op ons productieproces. De vervolgstap was zorgen dat de coating op de juiste manier in de buizen terechtkomt.” De specialisten van Wiltec ontwikkelde daarom een op maat gemaakte intelligent paint kitchen. Deze intelligent paint kitchen is opgebouwd op een speciaal ontworpen skid gecombineerd met een los vloeistofpaneel. Een uitwisselbare 1000 liter IBC wordt op de skid geplaats en gekoppeld aan een membraanpomp, die de coating overpompt naar een 500 liter RVS werkketel. De IBC’s en werkketels zijn voorzien van een variabel instelbaar elektrisch roerwerk, en worden op niveau bewaakt. Een hogedruk RVS plunjerpomp (Graco Xtreme) zuigt de coating aan vanuit de werkketel en brengt deze, verwarmd via het vloeistofpanel, onder hoge druk, naar de spuitlans in de lijn. Het hele proces wordt bestuurd en bewaakt met speciaal hiervoor ontworpen software, die weer in verbinding staat met de centrale productielijn. Het vloeistofpanel is verder voorzien van een doorstroomverwarmer, flowmeter, drukbewaking, kleppen voor verf en spoelmiddel en een schakelkast met uitgebreide HMI, op maat gemaakt en geprogrammeerd voor Tata Steel.

De vooruitgang 
Door de installatie van de intelligent paint kitchen is het mogelijk de buizen te coaten met een coating op waterbasis. Dit zorgt voor minder milieuvervuiling en een veiligere werksituatie van de medewerkers van Tata Steel. “Het brandgevaar is afgenomen en we slaan niet langer gevaarlijke goederen op, met alle risico’s van dien”, kijkt Bart terug. “Daarbij zijn alle handmatige handelingen komen te vervallen. Dit is niet alleen ergonomisch veel beter, ook wordt stilstand hierdoor voorkomen en wordt er minder lak verspild.” De vernieuwde coating wordt niet meer in kleine emmers aangeleverd, maar in grote ketels. Dit scheelt behoorlijk wat tilwerk. Handmatige dosering is vervangen door een continue dosering van het nieuwe verftoevoersysteem, waardoor ook nog eens wordt bespaard op de lakhoeveelheid. “Onze medewerkers zijn heel blij met het nieuwe systeem. Ze gaan van bedienen naar bewaken en zien er de voordelen van. Dat de installatie ook duurzaam is, zorgt ervoor dat we milieubewuster en veiliger kunnen produceren.” 

De vooruitgang in feiten! 
# Veiligere werkomgeving 
# Ergonomische werkomgeving 
# Minder milieuvervuiling 
# Minder stilstand 
# Minder verspilling van lak Terug naar boven

Wiltec monteur sleutelt aan Graco pomp

Onze specialisten

geven advies op maat

Bent u geïnteresseerd in een intelligent paint kitchen? Onze specialisten denken graag met u mee!
Wij helpen u graag vooruit!