WILTEC.nl | De juiste tools voor jouw klus, mét goed advies & snelle levering
WILTEC.nl | De juiste tools voor jouw klus, mét goed advies & snelle levering
Spuitcabine van RIS Rubber gemaakt door Wiltec B.V.

RIS Rubber produceert slimmer én duurzamer

Doordat RIS Rubber groeit, had het bedrijf uit Lelystad behoefte aan meer capaciteit. Duurzaam,  veilig en slim werken is daarbij voor RIS Rubber van groot belang. De specialisten van Wiltec zijn ingeschakeld om mee te denken over een grotere en slimmere spuitcabine, die ook nog eens duurzamer is. Een uitdaging die we graag aangingen!

RIS Rubber levert hightechoplossingen op het gebied van rubber vormartikelen en rubber metaalverbindingen. Maatwerk waar het kan, serieproductie waar nodig. Het bedrijf uit Lelystad heeft bijna 200 deskundige medewerkers, moderne testfaciliteiten en innovatieve research & development. RIS Rubber staat voor rubber en de ontelbare vormen die rubber kan aannemen. Het energie-intensieve bedrijf vindt duurzaamheid en veiligheid belangrijk en probeert steeds slimmer, veiliger én milieubewuster te werken.

De vraag
“RIS Rubber groeit. Onze spuitcabines werden daardoor te klein en we hadden behoefte aan meer capaciteit”, vertelt Wouter Rietdijk van RIS Rubber. “Doordat we de laatste jaren veel in duurzaamheid hebben geïnvesteerd, is de temperatuur in onze productiehal gedaald, waardoor we te maken kregen met wisselende droogtijden. We willen de kwaliteit van ons eindproduct kunnen blijven garanderen, vandaar dat we ook wilden zorgen voor een constante droogtijd. Daarnaast wilden we mechaniseren én ervoor zorgen dat onze medewerkers veilig en vitaal kunnen werken.” Omdat het bedrijf uit Lelystad al langer naar alle tevredenheid samenwerkt met Wiltec, benaderden zij onze specialisten om mee te denken over een grotere en slimmere spuitcabine die daarbij ook nog eens duurzamer is.

De oplossing
De spuitcabine bij RIS Rubber is verdeeld in vier spuitzones. Deze zijn met een intelligente schakeling onderling en met de toevoerinstallatie verbonden. Aan iedere spuitzone is een eigen droogcyclus met vijf keuzemogelijkheden (instelbaar, afhankelijk van het gebruikte type) gekoppeld. De afzuigwanden schakelen automatisch uit als deze een tijdje niet worden gebruikt of als het proces is voltooid. Ook kunnen de spuitzones afzonderlijk worden bediend. Dit zorgt voor een afname in energieverbruik. Daarbij is het visueel gemaakt met lampen, zodat iedereen er mee kan werken. Het hele proces is zo minder man-afhankelijk. Daarnaast is een toevoerinstallatie gekoppeld aan een warmte-terugwinunit. Dit zorgt voor een constante temperatuur en droogtijd.

In de spuitcabine zijn kasten gemaakt voor persoonlijke beschermingsmiddelen, zodat PBM altijd meteen voor handen zijn en medewerkers van RIS Rubber veilig kunnen werken. Door afzuiging in die ruimten kunnen daar ook dampenhoudende middelen worden bewaard.
De buitenkant van de spuitcabine is voorzien van grijze panelen, vanwege de rustige uitstraling. De binnenkant bevat witte panelen en meer verlichting, wat zorgt voor een fijne werkomgeving.

De vooruitgang
RIS Rubber beschikt nu over een moderne en toekomstgerichte spuitcabine. Niet alleen is er voldoende capaciteit voor de toenemende productie, ook is de ruimte volgens de laatste innovaties ingericht. Door het plaatsen van ledverlichting en IRS schakeling werkt RIS Rubber een stuk duurzamer. Ook de slimme schakelkast zorgt voor minder energieverbruik. Voorheen werden de systemen ’s morgensvroeg aan- en ’s avonds uitgezet, maar door de intelligente schakeling is dit afgestemd op de werkzaamheden die plaatsvinden. Daarbij is het proces minder man-afhankelijk.

Door het plaatsen van een warmte-terugwinunit wordt niet alleen nog meer energie bespaard, ook zijn de droogtijden constant, waardoor alle producten van RIS Rubber dezelfde kwaliteit hebben. De frisverlichte spuitcabine is voorzien van de beste luchtzuivering en kasten met de juiste PBM, zodat de medewerkers van RIS Rubber aan de slag kunnen in een veilige en aangename ruimte. “Wiltec heeft fantastisch werk geleverd! We zijn heel tevreden. We kunnen fijn samenwerken en de communicatie is goed. Al onze verwachtingen zijn overtroffen”, laat Wouter weten.

De vooruitgang in feiten!
> State-of-the-art spuitcabine
> Verdubbeling spuitcapaciteit
> Minder energieverbruik
> Duurzamer produceren
> Constante temperatuur en droogtijden
> Veilige werkomgeving