Top
 
Contact

Clients

Spuiter in beeld: Martijn van Warmerdam Straal & Coating Service

Warmerdam Straal- en Coating Service
Altijd bijzonder om een echte vakman te ontmoeten die vol passie over zijn werk vertelt. Voor deze editie waren we op bezoek bij Straal- en coatingbedrijf Paul Warmerdam in Hillegom en spraken met de enthousiaste spuiter Martijn. Wat hem zo goed maakt in zijn vak en wat zijn grootste blunder is? Dat lees je hier!

Waarom deze passie voor het vak?
“Ik vind het mooi om van iets dat er niet uitziet of beschadigd is, iets moois te maken.” Je bent als timmerman opgeleid, hoe ben je in de spuitwereld terecht gekomen?

“Zo’n 12 jaar geleden heb ik een Porsche 911 gekocht die ik wilde verbouwen. Daar moet natuurlijk een mooi kleurtje op en zo ben ik bij Warmerdam terecht gekomen. Ik mocht daar op zaterdag aan de slag. Het ging goed en sindsdien ben ik blijven plakken. Die auto is trouwens nooit afgemaakt…”

Wat vind je het aller-leukste aan het werk?
“Het eindresultaat aan de klant laten zien. Als de klant tevreden is en met een grote glimlach weggaat, maakt me dat blij.”

Wat vind je het minst leuke, wat is het grootste nadeel?
“De vieze handen, haha! En altijd een pak aan en een masker op.”

Wat maakt jou zo goed in het werk?
“Ik ga altijd voor kwaliteit, ik wil het zo goed mogelijk doen. Dat vind ik belangrijker dan snelheid. Natuurlijk moeten opdrachten op tijd af zijn, maar dan werk ik eerder langer
door.”

Hoe ben jij zo goed geworden, wie was jouw leermeester?
“Ik was gewoon brutaal: ik heb een spuit gepakt en ben begonnen. Ik wilde kijken of ik het ook kon. Door het te doen, heb ik geleerd. Daarbij heb ik natuurlijk ook geleerd van de toenmalige spuiters. Ik heb veel vragen gesteld en zij hebben me veel verteld.”

Welke eigenschappen moet je hebben om een goede spuiter te zijn?
“Geduld hebben, goed zijn met je handen. Je moet er ook gewoon gevoel voor hebben en echt willen.”

Waar ben je het meest trots op?
“Het meest trots…. dat is dan toch wel op het spuiten van echt grote dingen. Die pak je dan ook met 2 personen aan. Daarna denk je ‘dat hebben we samen toch maar mooi gedaan’. We spuiten veel voor grote offshore bedrijven. Als je daarna je werk op foto’s terugziet, als het bijvoorbeeld op een booreiland staat of als een groot schip in gebruik is, dan maakt me dat trots.”

Wat is je grootste blunder ooit?
“Vergeten om verharder in de verf te doen. ’s Avonds thuis liep ik rond 22.30 uur de dag in gedachten nog eens door en ineens schoot het me te binnen: ‘heb ik wel verharder in
de verf gedaan?’ Ik reed meteen terug naar de werkplaats en dacht ‘het zal toch niet…’ en jawel hoor: de verf droogde totaal niet. Toen hebben we met 5 man, een fles thinner en
doeken alles schoon staan maken. Daarom zeg ik ook altijd ‘laat je tijdens het mengen van verf nooit wegroepen’.”

Ervaar je veel verschil tussen de spuitapparatuur van jaren geleden en die van nu?
“Ja, dat merk ik zeker. De pistolen van nu zijn veel lichter en handzamer, je kunt er beter moeilijke plekken mee bereiken. En deze is in de breedte verstelbaar. Al ben ik wel een man van z’n eigen pistool hoor: die nemen ze me niet zomaar af, dat is vertrouwd, daar ben ik aan gehecht. Maar ik moet eerlijk zeggen: als ik dan een nieuwe krijg, wil ik ook niet meer anders.”

Wat zou je ooit nog willen spuiten?
“Iets heel groots, een vliegtuig bijvoorbeeld. Dat zet je niet zomaar op je CV.”

Spuit je over 20 jaar nog?
“Geen idee, dan ben ik 53. Ik weet niet of ik dan nog zo makkelijk op mijn knieën en in gekke posities kan spuiten. Maar wie weet, als mijn lichaam het toelaat, we zullen het zien.”

Gegevens

Wiltec
Industrielaan 24 5406 XC Uden
Postbus 116 5400 AC Uden
Telefoonnummer +31 (0)413-24 44 44
Fax +31 (0)413-24 44 99
Service
Whatsapp 06 54 24 64 16
E-mailadres info@wiltec.nl
BTW nummer NL851349894B01
KvK Den Bosch 54.55.65.11
Openingstijden klantenservice
Ma - Vr 07.30 tot 17.30 uur
Zaterdag gesloten
Showroom en winkel Ma - Vr 08:00 tot 17:30 uur
Route

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: