Top
 
Contact

Nieuws

27 oktober 2016

[BLOG] Is een werkgever altijd aansprakelijk bij een bedrijfsongeval?

Tik op Google de zoekterm ‘bedrijfsongeval’ in en de pagina’s vullen zich met gelikte advertenties van letselschade-juristen. Ze duikelen over elkaar heen om mogelijke slachtoffers van een bedrijfsongeval aan zich te binden en de strijd aan te gaan voor schadeclaims, compensatieregelingen en boetes. Hoe zit het echt? Vooropgesteld dat een bedrijfsongeval verschrikkelijk is, zijn er veel nuances in aansprakelijkheid. En de zoekresultaten op genoemde zoekterm zijn uiteraard niet representatief voor de juridische gevolgen. Tenslotte moet je de klachten bij een simpele verkoudheid ook niet opzoeken op internet, want dan ben je al snel in de veronderstelling een enge ziekte onder de leden te hebben.

Impact
Natuurlijk is het zo dat het voorkomen van arbeidsongevallen de hoogste prioriteit moet hebben. De impact van een arbeidsongeval op het slachtoffer, op de naasten van het slachtoffer, op de collega’s en op de leidinggevende is vaak groot. Ook de bedrijfsresultaten zijn er niet bij gebaat: verzuim, kosten ter vervanging en mogelijk forse schadeclaims.

De Inspectie SZW onderzoekt jaarlijks ruim 2.000 arbeidsongevallen. Ongevallen waarbij er sprake is van ziekenhuisopname, blijvend letsel of overlijden van het slachtoffer moeten gemeld worden bij de Inspectie SZW. Het beeld van de ernstige arbeidsongevallen in Nederland is de afgelopen jaren vrij stabiel gebleven, zo blijkt uit de ongevalanalyse van de Inspectie over de jaren 2011-2014.

Cijfers
In de afvalsector en de bouw vinden de meeste ongevallen plaats. Jongeren tussen de 15 en 24 jaar én uitzendkrachten hebben relatief vaker te maken met een ernstig arbeidsongeval. Het onderzoek wijst verder uit dat arbeidsongevallen het vaakst plaatsvinden tussen 9.00 en 11.00 uur en tussen 15.00 en 16.00 uur, en dan vooral in de maanden september, oktober en november. Het aantal slachtoffers van arbeidsongevallen lag in de jaren 2013 en 2014 iets hoger dan de twee jaar daarvoor. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de economische recessie over het dieptepunt heen was. Een andere mogelijke oorzaak is het feit dat de boete voor het niet melden van een meldingsplichtig ongeval sinds 1 januari 2013 is verhoogd tot maximaal 50.000 euro. Het aantal dodelijke slachtoffers lag van 2011 tot en met 2014 steeds rond de 60. Alleen 2013 kende een piek met 74 doden. Valgevaar is het risico dat leidt tot de meest ernstige ongevallen, gevolgd door contact met een bewegend object, contact met bewegende delen van een machine en aanrijdgevaar. (bron: Rijksoverheid.nl)

Heeft u voldoende gedaan?
Sommige cijfers hierboven zijn best schokkend en rechtvaardigen de vraag: heeft u als werkgever voldoende gedaan om het risico op ongevallen en schade te beperken? Zo ja, dan kunt u de vervelende gevolgen van een bedrijfsongeval in alle redelijkheid afhandelen met de betreffende medewerker. Maar wanneer heeft u voldoende gedaan? Dat is een breed begrip en verschilt per branche, per bedrijf en per situatie. U dient uw medewerkers voortdurend aan te spreken op hun gedrag, hun verantwoordelijkheden en hun plichten. Het ophangen van een waarschuwingsbord is simpelweg niet voldoende. Kortom, uw bedrijf moet een veilige cultuur borgen in normen en waarden. Daarnaast is het belangrijk dat u alle mogelijke risico’s in kaart heeft gebracht en daar de juiste maatregelen op heeft genomen. Bij het volgen van de arbeidshygiënische strategie (bron, collectief, individueel, PBM) zult u vele opties moeten afwegen. Dit kunt u zelf doen of u schakelt een expert in.

Expertise
Die expertise hebben wij bij Wiltec in huis. Onze veiligheidskundigen kunnen helpen om de arbeidshygiënische strategie te volgen en u op al die stappen te adviseren. Uiteraard bent uzelf degene die de keuze maakt welke maatregelen te nemen. In de praktijk gaan er vaak meerdere (type) maatregelen hand in hand. Een bronmaatregel is niet altijd (op korte termijn) te realiseren waardoor er alsnog PBM’s nodig zijn. Welke zijn dan momenteel de best beschikbare voor uw situatie? De opties leggen onze productspecialisten graag aan u voor. We doen dat niet eenmalig; we blijven informeren over ontwikkelingen en innovaties, over veranderende wet- en regelgeving en over nieuwe normeringen.

Verder praten over dit onderwerp of geïnteresseerd in een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze experts, via telefoonnummer: 0413-24 44 44, of stuur een e-mail naar info@wiltec.nl

Meer blogs lezen van de afdeling Veiligheid en PBM?

Hendrik Stiksma

Divisiemanager Veiligheid

Gegevens

Wiltec
Industrielaan 24 5406 XC Uden
Postbus 116 5400 AC Uden
Telenumber +31 (0)413-24 44 44
Fax +31 (0)413-24 44 99
Service
Whatsapp 06 54 24 64 16
E-mailadres info@wiltec.nl
BTW nummer 808311657B01
KvK Den Bosch 54.55.65.11
Openingstijden
Ma - Vr 07.30 tot 21.00 uur
Zaterdag Op afspraak
Route

Technische dienst

Technische Dienst Verfspuitapparatuur:

0413-24 44 67

Technische Dienst Spuitcabines:

0413-24 44 30

Technische Dienst PBM:

0413-24 44 80

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: