Top
 
Contact

Nieuws

3 november 2016

[BLOG] 3 tips om te zorgen voor een hygiënische werkplek!

Weet jij hoeveel poepbacteriën er op je toetsenbord zitten?
Handen wassen vóór het eten is ons met de paplepel ingegoten. En als ik vraag wie zijn of haar handen na elk toiletbezoek wast, antwoordt bijna iedereen dat te doen. Terwijl onderzoek uitwijst dat in werkelijkheid slechts één derde de handen wast na toiletbezoek. Cijfers die onlangs werden gepresenteerd tijdens de uitzending van De Nationale Gezondheidstest op RTL4.

Ook op het werk valt er op het gebied van hygiëne nog best wat te verbeteren. Onderzoeken hebben uitgewezen dat minstens veertig procent van de medewerkers hun handen niet vaak of lang genoeg wassen om de verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan. De gemiddelde duur van het handen wassen is minder dan tien seconden, waarbij belangrijke delen waar zich vaak ziektekiemen bevinden – zoals onder vingernagels en op de rug van de hand – worden overgeslagen. Hierbij 3 tips om te zorgen dat het aantal poepbacteriën op uw werkvloer minstens gehalveerd wordt!

1. Zorg voor goede voorzieningen: weg met de natte handdoeken

Dat het wassen van de handen verstandig is uit hygiënisch oogpunt, hoef ik nauwelijks uit te leggen. Maar dat het handen wassen vaak niet op hygiënische wijze gebeurt, is wellicht minder bekend. Dat ligt niet alleen aan de ‘handenwasser’. Vaak zijn de voorzieningen ondermaats. Een stuk zeep naast de kraan die door vele handen gaat, is niet hygiënisch. Een handdoek van textiel is, zeker als deze nat is door vorige gebruikers, een kweekbron voor bacteriën. En dus niet hygiënisch. Dan heb je eigenlijk je handen voor niets gewassen.
Dus: om ziektekiemen en schadelijke bacteriën geen vrij spel te geven zou het goed zijn eens kritisch naar de hygiëne op de eigen werkplek of sanitaire voorziening te kijken. Ligt daar nog steeds een blok zeep dat door ieders handen gaat? Hangt er een handdoek waar iedereen de handen mee afdroogt? Als dat zo is, bedenk dan dat dergelijke onhygiënische omstandigheden voor veel medewerkers al een drempel zijn om de handen te wassen. Zorg dus voor goede, hygiënische basisvoorwaarden. Bijvoorbeeld gesloten systemen voor zeep en papieren handdoeken, waarbij je niets met je handen hoeft aan te raken. Bovendien moet een zeep geschikt zijn om de handen te verlossen van de (vloei)stoffen, oliën of vetten waarmee ze in aanraking zijn geweest. Dat scheelt al een hoop. Hygiënische producten en systemen nodigen medewerkers in elk geval wel uit om de handen te wassen.

2. Maak collega’s bewust

Met de juiste voorzieningen heb je natuurlijk nog geen garantie dat iedereen bewust omgaat met hygiëne. Je hebt ook nog zoiets als gemakzucht of simpelweg onwetendheid. Het is daarom goed om in je eigen organisatie medewerkers voorlichting te geven en ze te wijzen op de gevaren als ziektekiemen en schadelijke bacteriën vrijspel krijgen. Daarmee werk je aan bewustwording. En is de kans groter dat niemand gezien wil worden als hij of zij zonder handen wassen de sanitaire ruimte verlaat.

3. Vraag om advies

Wilt u meer weten over hand- en huidverzorging op uw werkplek, schroom dan niet en vraag mij om advies. Ik ken niet alleen de producten die moeten beschermen, maar weet ook alles over de stoffen waartegen beschermd moet worden. Voor u een zorg én een hoop poepbacteriën minder…

Deze bijdrage is geschreven door Marleen Peters, Specialist Veiligheid en PBM bij Wiltec

Meer blogs lezen van de afdeling Veiligheid en PBM?

Gegevens

Wiltec
Industrielaan 24 5406 XC Uden
Postbus 116 5400 AC Uden
Telenumber +31 (0)413-24 44 44
Fax +31 (0)413-24 44 99
Service 0900-600 6006
WhatsApp 06 54 24 64 16
E-mail info@wiltec.nl
VAT number 808311657B01
KvK Den Bosch 54.55.65.11
Openingstijden
Mo - Fr 07.30 tot 21.00 uur
Saterday Op afspraak
Route

Direct contact

BEL MIJ TERUG OF CHAT

Vul hieronder uw telefoonnummer in. Met één druk op de knop wordt u direct gebeld door één van onze medewerkers. Of stel uw vraag via de chat.

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.
Submit Chat
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking