Top
 

Kennis en tips

U bent op zoek naar?

 
 

FAQ

Veel gestelde vragen over VEILIGHEID, PBM: PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN
2) Kan een veiligheidsbril gecombineerd worden met een correctiebril?

Voor medewerkers die een correctiebril dragen, bieden we speciale veiligheidsbrillen. U kunt kiezen uit diverse monturen, lenstypes en coatings. Deze veiligheidsbrillen zijn er in verschillende uitvoeringen: monofocaal, biofocaal en multifocaal. Het aanmeten van de veiligheidsbril kan bij u op locatie, of bij één van de aangesloten opticiens.

3) Hoe moet een keuze worden gemaakt uit persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)?

Vanuit de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) stelt de werkgever vast of de gevaren niet op een andere wijze kunnen worden vermeden. Vervolgens gaat de werkgever na welke eigenschappen de PBM moeten bezitten om de resterende gevaren te ondervangen. Verder controleert hij of de voorziene PBM zelf geen gevaarbron zijn voor de gebruiker.

4) Kan Wiltec ons ondersteunen in de administratie van onze aankopen in PBM en Beroepskleding?

Ja, hiervoor biedt Wiltec een uitgebreide tool; Wiltec Online. Hiermee kunt u behalve de standaard collectie, ook alle persoonsgebonden kleding en PBM beheren en bestellen. Met één druk op de knop heeft u zicht op de meest actuele verbruiksoverzichten per medewerker. Ook kunnen u en uw medewerkers eenvoudig bestellingen plaatsen voor een snelle levering. Persoons- en maatgegevens worden hierbij opgeslagen, zodat u bij de volgende bestelling niets opnieuw hoeft op te meten. De Arbo-administratie en logistieke verwerking van uw administratie is hierdoor eenvoudig en efficiënt.
Wiltec Online werkt snel, gemakkelijk en effectief; en is beschikbaar voor elke organisatie die kiest voor Wiltec. Uiteraard kunnen wij dit pakket ook uitvoeren in uw huisstijl en is het in meerdere talen beschikbaar.

5) Wanneer draag ik welke adembescherming?
  • Fijnstofmaskers: voor bescherming tegen fijnstof (klasse 1 t/m 3).
  • Halfgelaatmaskers: voor bescherming tegen fijnstof en damp, of een combinatie hiervan.
  • Volgelaatsmaskers: hetzelfde als halfgelaatsmaskers, echter beschermen volgelaatsmaskers het gehele gezicht ook tegen chemie, stof en inslag en is het beschermingsniveau hoger dan bij halfgelaatsmaskers.
  • Aanblaasunits: indien met grote regelmaat adembescherming gedragen dient te worden. Dit is minder vermoeiend, omdat u de lucht toegevoerd krijgt en niet zelf door een filter hoeft te ademen.
  • Perslucht (vast): wanneer een filter niet gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld wanneer er in besloten ruimtes wordt gewerkt, of indien de schadelijke stof geen geurgrens heeft, waardoor niet bepaald kan worden of een filterbus verzadigd is.
  • Zuurstofcilinderset (mobiel): wanneer perslucht geen optie is omdat de bescherming mobiel moet zijn of als er geen compressorluchtnet aanwezig is om op aan te sluiten.
6) Wanneer kies ik welke filter bij adembescherming?

Er zijn P1, P2 en P3 filterpatronen, in oplopende bescherming tegen stof. P2- en P3-filters beschermen tegen fijne, schadelijke of vergiftige stofdeeltjes.
Ook voor bescherming tegen gassen en dampen bestaan filterpatronen. Deze filterpatronen zijn niet universeel. Niet ieder filter filtert elk gas of elke damp. Daarom zijn ook deze filters gecodeerd door (een combinatie van) letters en cijfers.
De letter duidt aan voor welke groep gassen en dampen het filter geschikt is (bijvoorbeeld A voor koolwaterstoffen en K voor Ammoniak).

De meest voorkomende filters zijn:

A: Organische gassen en dampen met een kookpunt hoger dan 65 °C
AX: Organische gassen en dampen met een kookpunt lager dan 65 °C
B: Anorganische gassen en dampen, met uitzondering van koolmonoxide
E: Zwaveldioxide en andere zuren gassen en dampen
K: Ammoniak en organische ammonium-verbindingen

Voor filteradvies kunt u de MSDS-bladen (veiligheidsbladen) aanleveren bij Wiltec en wij zullen u op basis van deze bladen een passend filteradvies geven.

7) Hoe lang gaat een filter mee bij adembescherming?

De nuttige levensduur van het filter zal variëren afhankelijk van het verontreinigingsniveau, de concentratie, de luchtvochtigheid, de temperatuur, het ademluchtvolume, enzovoort. Het einde van de levensduur van gas/dampfilters wordt echter aangekondigd door het ruiken, proeven, voelen van sporen van de verontreiniging door de drager. Stoffilters moeten worden vervangen als de ademhalingsweerstand onacceptabel wordt.

Gasfilters en met name A- en AX-filters zijn, door de aard van hun werking, eigenlijk maar geschikt voor eenmalig gebruik. AX-filters mogen zelfs maar eenmalig worden ingezet en dienen na gebruik volgens een geschikte afvalprocedure te worden afgevoerd.

8) Wat zijn de veiligheidsklassen bij veiligheidsschoenen?

De algemene norm die voor veiligheidsschoenen geldt, is de EN ISO 20345. Die norm classificeert 5 niveaus van bescherming.

S1 Standaard veiligheidsschoen voor droge werkzaamheden met veiligheidsneus (200 Joule).
S1P Als S1, maar dan uitgerust met ondoordringbare anti-perforatiezool.
S2 Als S1, maar dan uitgerust met waterafstotend overleder.
S3 Als S2, maar dan uitgerust met ondoordringbare anti-perforatiezool.
S4 Laarzen (rubber/ PVC) met veiligheidsneus.
S5 Als S4, maar dan met ondoordringbare anti-perforatiezool.

9) Zijn er ook veiligheidsschoenen met verschillende wijdtes?

Ja, die bestaan. Elten heeft bijvoorbeeld een XW en een XXW, extra breed. Zo heeft ieder merk wijdtematen. Emma werkt met XD en XXD en zo werkt Bata met XW en XXW. Onze specialist komt graag met onze pasbus bij u op locatie om de juiste schoenen aan te meten.

10) Wat is ESD?

Electro Static Discharge, staat voor elektrostatische ontlading. Dit soort schoenen zijn nodig indien medewerkers risico lopen op afgifte van elektrische schokjes door apparatuur waar ze mee werken.

Tips & downloads!

Tips, downloads & video's over VEILIGHEID, PBM: PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN

Catalogus Veiligheid & PBM

Onze catalogus Veiligheid & PBM staat bomvol met ons volledige assortiment veiligheidskleding, Persoonlijke Beschermingsmiddelen, stappenplannen, tips & service! Bekijk ‘m hier!

Read more

Wiltec & Bouw

brochure

Investeringen in uitstraling en veiligheid zijn op een totaal bouwbudget minimaal. Als het fout gaat of niet optimaal is geregeld, zijn de kosten en gevolgen echter niet te overzien. Samen met u maken we de juiste keuzes - eventueel volledig circulair - voor een goede uitstraling, maximale veiligheid, tevredenheid en productiviteit!

Bekijk de brochure

Vallen op de werkvloer

Icoon-whitepaper 5

Vallen op de werkvloer is in 2014 het meest genoemd als oorzaak van bedrijfsongevallen in Nederland. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) begin februari bekendmaakte. Dit naar aanleiding van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden die CBS samen met TNO uitvoerde.

Read more

Elten veiligheidsschoenen

video

Elten gelooft net zoals Wiltec in veiligheid...

Bekijk de video

Zicht op onzichtbare risico’s

Icoon-whitepaper 5

De risico's van ultraviolette en infraroodstraling dikwijls onderbelicht.

Lees meer

Veilig werken in de hitte

Icoon-whitepaper 5

In de zomer genieten we met zijn allen vaak van de zon en aangename temperaturen. Werken in de zon en in de hitte is een ander verhaal. Dat is meestal niet zonder risico’s. Met teveel zon kun je uitdrogen of de huid verbranden en is ook de kans op hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid groter. Bovendien neemt de concentratie af door warmte en daarmee ook de veiligheid! Het is daarom belangrijk om met warm weer goed op te letten.

Read more

Veilige werkvloer

Icoon-whitepaper 5

Iedere werkomgeving is anders en brengt verschillende veiligheidsrisico’s met zich mee. De juiste middelen en een goede voorlichting dragen bij aan een betere veiligheid.

Read more

ISO13997 norm

video

De ISO13997 wordt steeds bekender in de markt, omdat deze een beter beeld geeft van de daadwerkelijke snijbestendigheid van handschoenen.

Bekijk de video

Blijf op de hoogte

Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: