Top
 

Kennis en tips

U bent op zoek naar?

 
 

FAQ

Veel gestelde vragen over ELEKTRONICA
1) Wanneer is antistatische kleding verplicht?

Antistatische kleding moet worden gedragen als de gezondheid en veiligheid van medewerkers door explosieve atmosferen gevaar kunnen lopen. Conform de Europese richtlijn 1999/92/EG moet de werkgever explosieveiligheidsmaatregelen nemen. Eén van die maatregelen bij het voorkomen van ontstekingsgevaar is het rekening houden met elektrostatische ontlading die van medewerkers of de arbeidsomgeving als ladingdrager of als ladingsproducent uitgaat. De werkgever moet de medewerkers dan geschikte werkkleding ter beschikking stellen uit materiaal dat niet tot elektrostatische ontlading leidt die explosieve atmosferen tot ontsteking kan brengen. De medewerkers moeten die kleding inclusief antistatisch schoeisel de gehele blootstellingsduur blijven dragen en pas in een veilige omgeving uittrekken.

Heeft u een vraag of wilt u direct advies op maat? Vraag het aan onze specialist!

Bron: Wiltec Werkt. Voorop in veiligheid. "PBM in 100 vragen", Kluwer, 2007

2) Twee verschillende typen schoenen gebruiken?

Verdient het aanbeveling om, bijvoorbeeld bij een combinatie van grond- en spanningswerkzaamheden, twee verschillende typen schoeisel te gebruiken?

Schoeisel bestemd voor het werken met aan onder spanning staande delen (1000 Volt of meer), dient met enige voorzichtigheid te worden behandeld. Slijtage in de vorm van abrasie (maar zeker ook door insnijding) vermindert drastisch de graad van bescherming. Voor gebruik dient dit schoeisel, in hoofdzaak laarzen, aan een grondige inspectie op mechanische gebreken te worden onderworpen. Het verdient daarom aanbeveling twee verschillende typen schoeisel te gebruiken. Allereerst schoeisel dat beschermt tegen de mechanische gevaren en, nadat deze taken gereed zijn, schoeisel dat beschermt voor het elektrische gedeelte.

Heeft u een vraag of wilt u direct advies op maat? Vraag het aan onze specialist!

Bron: Wiltec Werkt. Voorop in veiligheid. "PBM in 100 vragen", Kluwer, 2007

3) Wat is het verschil tussen de normen voor antistatische kleding?

Met betrekking tot de 1149-1 en 1149-3 betreft het hier twee verschillende methoden om de antistatische eigenschappen van kledingmaterialen te bepalen, het gaat dus niet om complete kledingstukken.

EN 1149-1: Beproevingsmethode voor het bepalen van de oppervlakteweerstand
De oppervlakteweerstand wordt gemeten tussen twee elektroden die aan het materiaal bevestigd zijn. Deze testmethode is alleen geschikt voor homogene weefsels en geldt slechts voor materialen die geaard zijn. Een goed contact van het geleidende materiaal met de huid is hierbij ook van groot belang. Als hier niet aan wordt voldaan, kan het gevaar van vonkvorming zelfs worden vergroot. De oppervlakteweerstand van het materiaal dient conform de EN 1149-1 minder of gelijk te zijn aan 2,5 x 109 Ohm.
De norm van de EN 1149-1 is niet te gebruiken om bescherming tegen stroomdoorgang te bepalen!

EN 1149-3: Beproevingsmethode voor het meten van ladingverval
Dit is een testmethode voor alle soorten materialen, inclusief homogene en niet-homogene materialen met oppervlakte- of kerngeleidende vezels. Door middel van inductie wordt op een kledingmateriaal een statische lading aangebracht. Hierbij wordt de maximale oplading en vervolgens de mate van ladingverval gemeten, hetgeenbepalend is voor de antistatische eigenschappen van het materiaal. Indien beproefd volgens de inductie-opladingmethode uit de EN 1149-3 dient de t50% (halve afnametijd) minder dan 4 seconden te bedragen of de S (Shielding) factor groter dan 0,2 te zijn.

prEN 1149-5: Prestatie eisen voor elektrostatische dissipatieve beschermende kleding
Dit is een ontwerpnorm die in de nabije toekomst samen met de prEN 1149-4 (testmethoden voor kledingstukken) de basis zal gaan vormen voor antistatische kleding. Beide normen zijn echter begin 2007 nog niet van kracht. Kleding conform EN 1149-5 dient aan de EN 340 te voldoen en aan een van beide materiaalbeproevingsnormen(EN 1149-1 of EN 1149-3). In de EN 1149-5 worden verder ontwerpeisen gesteld en door de fabrikant verplicht te vermelden waarschuwingen.

Heeft u een vraag of wilt u direct advies op maat? Vraag het aan onze specialist!

Bron: Wiltec Werkt. Voorop in veiligheid. "PBM in 100 vragen", Kluwer, 2007

4) Hoe moet een keuze worden gemaakt uit persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)?

Vanuit de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) stelt de werkgever vast of de gevaren niet op een andere wijze kunnen worden vermeden. Vervolgens gaat de werkgever na welke eigenschappen de PBM moeten bezitten om de resterende gevaren te ondervangen. Verder controleert hij of de voorziene PBM zelf geen gevaarbron zijn voor de gebruiker.

5) Kan Wiltec ons ondersteunen in de administratie van onze aankopen in PBM en Beroepskleding?

Ja, hiervoor biedt Wiltec een uitgebreide tool; Wiltec Online. Hiermee kunt u behalve de standaard collectie, ook alle persoonsgebonden kleding en PBM beheren en bestellen. Met één druk op de knop heeft u zicht op de meest actuele verbruiksoverzichten per medewerker. Ook kunnen u en uw medewerkers eenvoudig bestellingen plaatsen voor een snelle levering. Persoons- en maatgegevens worden hierbij opgeslagen, zodat u bij de volgende bestelling niets opnieuw hoeft op te meten. De Arbo-administratie en logistieke verwerking van uw administratie is hierdoor eenvoudig en efficiënt.
Wiltec Online werkt snel, gemakkelijk en effectief; en is beschikbaar voor elke organisatie die kiest voor Wiltec. Uiteraard kunnen wij dit pakket ook uitvoeren in uw huisstijl en is het in meerdere talen beschikbaar.

6) Wat zijn de veiligheidsklassen bij veiligheidsschoenen?

De algemene norm die voor veiligheidsschoenen geldt, is de EN ISO 20345. Die norm classificeert 5 niveaus van bescherming.

S1 Standaard veiligheidsschoen voor droge werkzaamheden met veiligheidsneus (200 Joule).
S1P Als S1, maar dan uitgerust met ondoordringbare anti-perforatiezool.
S2 Als S1, maar dan uitgerust met waterafstotend overleder.
S3 Als S2, maar dan uitgerust met ondoordringbare anti-perforatiezool.
S4 Laarzen (rubber/ PVC) met veiligheidsneus.
S5 Als S4, maar dan met ondoordringbare anti-perforatiezool.

7) Wat is ESD?

Electro Static Discharge, staat voor elektrostatische ontlading. Dit soort schoenen zijn nodig indien medewerkers risico lopen op afgifte van elektrische schokjes door apparatuur waar ze mee werken.

8) Er komt geen lijm uit mijn doseerpistool, hoe kan dit?

Het kan zijn dat er sprake is van een verstopping. Controleer of er druk op het systeem staat en of er verstoppingen zijn. Is dat niet het geval? Bel dan met de technische dienst van Wiltec.

9) Wat zijn de voordelen van het gebruik van poetsdoeken ten opzichte van lompen?

Poetsdoeken garanderen elke keer dezelfde kwaliteit, zijn beter voor de gezondheid en de veiligheid en helpen bij het leveren van optimale gebruikskosten. Poetsdoeken worden aangeboden in handige formaten, wat ten goede komt van het gebruiksgemak en waardoor er minder opslagruimte nodig is. Bovendien dragen poetsdoeken bij tot het verminderen van de kosten van de verwijdering van afval.

 

10) Is er een allround geïmpregneerde reinigingsdoek beschikbaar?

De Wiltec Wet Wipe is een kant en klare geïmpregneerde reinigingsdoek voor het verwijderen van middelzware tot zeer zware industriële vervuiling van handen en gereedschappen zoals olie, vet, lijm, smeer en vele andere vervuilingen.

Tips & downloads!

Tips, downloads & video's over ELEKTRONICA

Wiltec Luchtfiltratie

brochure

Kwaliteit en duurzaamheid. Kostenbesparend.

Bekijk de brochure

Precisietechnologie

De precisietechnologie van Graco voor inkapseling en opvulling zorgt ervoor dat elke producent kan vertrouwen op zijn kostbare technologie. Graco heeft met meetsystemen, mengsystemen en doseersystemen de juiste precisieapparatuur die vloeibare hars doseert om een onderdeel of een geheel te beschermen.

Read more

Verlijmen en afdichten

Tip

Als het op verlijmen en afdichten aankomt kun je niet om Graco heen. Bijna elk gemonteerd product moet in een bepaalde fase van het proces worden verlijmd of afgedicht. Graco biedt manuele en automatische doseersystemen voor eencomponent- en tweecomponentenverlijming en -afdichting voor een brede waaier aan producten, markten en toepassingen.

Read more

Onderhoud doseerpistool met Split Nose Piece

Bent u vaak veel tijd kwijt met het schoonmaken van uw doseerpistool, de opening en de schroefdraad? Dat is verleden tijd met de nieuwe, unieke Wiltec Split Nose Piece mengkop die u op een Graco MD2 of Ultra-Lite 2K doseerpistool kunt bevestigen!

Lees meer

Wiltec “Veilig werken” app

Tip

Vind eenvoudig en snel de vereiste...

Read more

Elten catalogus

brochure

Take a walk on the safe side.

Bekijk de catalogus

De juiste veiligheidsschoen

Icoon-whitepaper 5

U moet rekening houden met...

Read more

Blijf op de hoogte

Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: