Top
 

Kennis en tips

U bent op zoek naar?

 
 

FAQ

Veel gestelde vragen over BOUW & INFRA
1) Hoe ga ik veilig aan het werk op een bouwplaats?

Om er zeker van te zijn dat u veilig aan het werk gaat, adviseren wij altijd een LMRA uit te voeren.

Een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA):

 1. Weet ik welke werkzaamheden ik moet uitvoeren, waar, wanneer en hoe?
 2. Heb ik de juiste, gekeurde middelen?
 3. Draag ik de juiste PBM?
 4. Weet ik waar de nooduitgangen, vluchtwegen, brandblussers, verzamelplaatsen en EHBO-middelen zijn?
 5. Is de werkomgeving veilig?

5 keer JA? Je kunt veilig werken! 1 of meerder keren NEE geantwoord of twijfel je? Overleg dan eerst met je leidinggevende en neem de benodigde maatregelen.

2) Wanneer is het dragen van een veiligheidshelm verplicht?

Het dragen van hoofdbescherming is op veel werkplekken verplicht, zoals in de bouw, op werkplekken waar met hijskranen wordt gewerkt en in productiebedrijven. Het signaal voor het verplicht dragen van een helm is een blauw bord, met daarop een witte afbeelding van een helm.

3) Hoe weet ik welke veiligheidshelm ik moet dragen?

In de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) en in het plan van aanpak moet de keuze voor een veiligheidshelm terug te vinden zijn. Enkele soorten veiligheidshelmen zijn:

 • standaard bouwhelm: biedt goede bescherming tegen dagelijkse risico´s, bijvoorbeeld tegen stoten of tegen kleine vallende voorwerpen;
 • helm met korte klep: voor beperkte belemmering zichtsveld (bij veel naar boven kijken bijvoorbeeld);
 • stootpet: biedt bescherming tegen stoten, maar niet tegen vallende voorwerpen. De helm kan de impact van vallende voorwerpen niet absorberen omdat er ruimte in het draagwerk van de helm ontbreekt, iets waarover een bouwhelm wel beschikt.
4) Kunnen jullie mij vertellen welke normeringen gelden voor mijn werkzaamheden?

De benodigde normeringen voor uw werkzaamheden kunt u terugvinden in de Risico Inventarisatie & Evaluatie, welke verplicht is op de werkplek. Onze specialisten adviseren u graag over welk kledingstuk u het beste bij welk risico kunt gebruiken.

5) Hoe moet een keuze worden gemaakt uit persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)?

Vanuit de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) stelt de werkgever vast of de gevaren niet op een andere wijze kunnen worden vermeden. Vervolgens gaat de werkgever na welke eigenschappen de PBM moeten bezitten om de resterende gevaren te ondervangen. Verder controleert hij of de voorziene PBM zelf geen gevaarbron zijn voor de gebruiker.

6) Kan Wiltec ons ondersteunen in de administratie van onze aankopen in PBM en Beroepskleding?

Ja, hiervoor biedt Wiltec een uitgebreide tool; Wiltec Online. Hiermee kunt u behalve de standaard collectie, ook alle persoonsgebonden kleding en PBM beheren en bestellen. Met één druk op de knop heeft u zicht op de meest actuele verbruiksoverzichten per medewerker. Ook kunnen u en uw medewerkers eenvoudig bestellingen plaatsen voor een snelle levering. Persoons- en maatgegevens worden hierbij opgeslagen, zodat u bij de volgende bestelling niets opnieuw hoeft op te meten. De Arbo-administratie en logistieke verwerking van uw administratie is hierdoor eenvoudig en efficiënt.
Wiltec Online werkt snel, gemakkelijk en effectief; en is beschikbaar voor elke organisatie die kiest voor Wiltec. Uiteraard kunnen wij dit pakket ook uitvoeren in uw huisstijl en is het in meerdere talen beschikbaar.

7) Wanneer draag ik welke adembescherming?
 • Fijnstofmaskers: voor bescherming tegen fijnstof (klasse 1 t/m 3).
 • Halfgelaatmaskers: voor bescherming tegen fijnstof en damp, of een combinatie hiervan.
 • Volgelaatsmaskers: hetzelfde als halfgelaatsmaskers, echter beschermen volgelaatsmaskers het gehele gezicht ook tegen chemie, stof en inslag en is het beschermingsniveau hoger dan bij halfgelaatsmaskers.
 • Aanblaasunits: indien met grote regelmaat adembescherming gedragen dient te worden. Dit is minder vermoeiend, omdat u de lucht toegevoerd krijgt en niet zelf door een filter hoeft te ademen.
 • Perslucht (vast): wanneer een filter niet gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld wanneer er in besloten ruimtes wordt gewerkt, of indien de schadelijke stof geen geurgrens heeft, waardoor niet bepaald kan worden of een filterbus verzadigd is.
 • Zuurstofcilinderset (mobiel): wanneer perslucht geen optie is omdat de bescherming mobiel moet zijn of als er geen compressorluchtnet aanwezig is om op aan te sluiten.
8) Wat zijn de veiligheidsklassen bij veiligheidsschoenen?

De algemene norm die voor veiligheidsschoenen geldt, is de EN ISO 20345. Die norm classificeert 5 niveaus van bescherming.

S1 Standaard veiligheidsschoen voor droge werkzaamheden met veiligheidsneus (200 Joule).
S1P Als S1, maar dan uitgerust met ondoordringbare anti-perforatiezool.
S2 Als S1, maar dan uitgerust met waterafstotend overleder.
S3 Als S2, maar dan uitgerust met ondoordringbare anti-perforatiezool.
S4 Laarzen (rubber/ PVC) met veiligheidsneus.
S5 Als S4, maar dan met ondoordringbare anti-perforatiezool.

9) Ik draag altijd jeansmaat 34, welke maat overall heb ik nodig?

Wij kunnen aangeven welke maat u ongeveer nodig heeft, maar wij adviseren u om kledingstukken altijd vooraf te passen. Veel merken gebruiken namelijk verschillende pasvormen en maatschema's. Zo weet u zeker dat de kleding comfortabel draagt en voor een representatieve uitstraling zorgt. Wiltec heeft een eigen passervice en komt graag bij u op locatie voor het aanmeten van kleding.

10) Wanneer zit een veiligheidshelm goed?

Een veiligheidshelm zit goed, als deze aan onderstaande opties voldoet:

 • binnenwerk met een goede pasvorm en een schaal van lichtgewicht materiaal;
 • een brede hoofdband die horizontaal en verticaal direct tegen het hoofd ligt;
 • een binnenwerk met een zweetband tegen het voorhoofd;
 • een kinriem die de oren niet afdekt;
 • te dragen met een wintermuts en winterband.

Tips & downloads!

Tips, downloads & video's over BOUW & INFRA

Wiltec Beroepskleding

brochure

U bent een doorzetter, net als veel van uw medewerkers. Dit moet ook wel, want ook in uw branche is het aantal dienstjaren verlengd en moet er steeds langer worden doorgewerkt. Gelukkig worden we ook steeds ouder. Een en ander vergt wel meer van onze inzetbaarheid en doorzettingsvermogen. Voor de werkgever betekent dit nieuwe verantwoordelijkheden én uitdagingen. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig kan Wiltec een deel uit handen nemen. Denk maar aan de kleding. Het werken in gemakkelijk zittende, duurzame en veilige kleding is in deze tijd een must.

Bekijk de brochure

Wiltec & Bouw

brochure

Investeringen in uitstraling en veiligheid zijn op een totaal bouwbudget minimaal. Als het fout gaat of niet optimaal is geregeld, zijn de kosten en gevolgen echter niet te overzien. Samen met u maken we de juiste keuzes - eventueel volledig circulair - voor een goede uitstraling, maximale veiligheid, tevredenheid en productiviteit!

Bekijk de brochure

Wegmarkering

Van het parkeerterrein tot uw sportveld, we wijzen u de weg.

Read more

Zorg goed voor uw longen

Icoon-whitepaper 5

De lucht die we inademen moet zo schoon mogelijk zijn. Zelfs de kleinste stofdeeltjes, gassen en dampen kunnen al schadelijk zijn voor de gezondheid. Denk bijvoorbeeld maar eens aan verfnevel. Met meer dan 20 jaar ervaring is Wiltec hét aanspreekpunt in Nederland voor deskundig advies op het gebied van adembescherming.

Read more

Veilig buiten werken in de kou

Icoon-whitepaper 5

Lage temperaturen zorgen voor extra risico’s. Er ontstaat uitglijdgevaar, machines zijn minder goed te bedienen met koude handen en de productiviteit is lager. Bedrijven zijn verplicht om bij lage gevoelstemperaturen voor extra persoonlijke beschermingsmiddelen en beroepskleding te zorgen. Te lang werken in de kou zorgt voor onderkoeling en bevriezingen.

Read more

Elten veiligheidsschoenen

video

Elten gelooft net zoals Wiltec in veiligheid...

Bekijk de video

Zicht op onzichtbare risico’s

Icoon-whitepaper 5

De risico's van ultraviolette en infraroodstraling dikwijls onderbelicht.

Lees meer

Spuiterij ReactorH25

video

Met het Graco-assortiment van hydraulische reactors wordt spuiten met een hoge capaciteit nog productiever en succesvoller.

Bekijk de video

Blijf op de hoogte

Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: