Top
 

Kennis en tips

U bent op zoek naar?

 
 

FAQ

Veel gestelde vragen over LUCHTTECHNIEK EN AFZUIGTECHNIEK
1) Hoe komt het dat de afzuigmotor van de afzuigwand direct wordt uitgeschakeld na inschakeling?

Onze afzuigwanden zijn standaard uitgevoerd met een motorschakelaar met thermische beveiliging.
Indien de thermische beveiliging de afzuigwand uitschakelt, kan dit meerdere oorzaken hebben. Hetgeen dat het meeste voorkomt, is dat deze niet conform handleiding is ingesteld. Mocht dit niet de oorzaak zijn, neem dan contact op met Wiltec.

2) Hoe voorkom ik zelfontbranding van mijn vervuilde filters?

Bij gebruik van oplosmiddelhoudende producten kan de overspray tijdens het oxidatieve droogproces zoveel warmte ontwikkelen, dat zelfontbranding ontstaat. Het is zeer gevaarlijk als u spuitstof (in een niet geheel droge fase) op de grond op een hoop veegt en dit laat liggen. Ook kan zelfontbranding ontstaan door spuitstof of sterk vervuilde filters in een vat te verzamelen zonder dat af te sluiten. Vaak valt een filtermat door de vervuiling op de grond en als er diverse matten op elkaar komen te liggen, kan er ook ontbranding ontstaan. Dit heeft alles te maken met de reactiewarmte die tijdens het droogproces ontstaat.

Wat moet u doen om dit te voorkomen? In ieder geval na de laatste spuitgang de afzuiging minimaal 45 minuten laten aanstaan, zodat gevormde reactiewarmte wordt afgevoerd. Als u filters gaat vervangen, doe dit dan ’s morgens in plaats van ’s avonds, want dan is de overspray al behoorlijk ingedroogd. Stop vervuilde filters in een stalen vat en giet dit vol met water. Sluit het vat daarna goed af met een deksel. Verwissel op tijd de filters en laat geen bijeen geveegd spuitstof op de werkvloer achter.

3) Hoe weet ik of mijn afzuigwand nog voldoende afzuigt?

Standaard behoort een afzuigwand gemiddeld met 0,5 m/s af te zuigen over het gehele filteroppervlak. Dit kan met gespecialiseerde apparatuur gemeten worden. Een andere simpele manier om dit te controleren, is door een standaard A4 op het filter te plaatsen. Blijft deze hangen, dan zuigt de afzuigwand op die plek in principe voldoende af. Blijft het A4-tje niet hangen, dan is er onvoldoende afzuiging.

4) Hoe vaak moet ik de filters van mijn afzuigwand vervangen?

De vervangingsfrequentie van de filters is afhankelijk van diverse factoren. Denkt u bijvoorbeeld aan de hoeveelheid lak, de soort lak, de apparatuur waarmee gespoten wordt en de vorm van de te behandelen projecten. Dit is dan ook niet vooraf exact te bepalen. Voor een optimaal gebruik van de filters en de luchtapparatuur adviseert Wiltec om drukverschilmeters over de filters te monteren. Aan de hand van het drukverschil, kunt u het optimale moment bepalen waarop de filters vervangen moeten worden.

5) De afzuigwand draait, maar zuigt niet naar behoren af?

Dit kan diverse oorzaken hebben; een gebroken V-snaar, een dichte regelklep in het uitblaaskanaal of de ventilator draait de verkeerde kant op. Maar in 90% van de gevallen is er sprake van volledig verzadigde filters. Controleer dan niet alleen de afzuigfilters, maar ook de toevoerfilters bij recirculatie. Mocht dit niet de oorzaak zijn, neem dan contact op met Wiltec.

Tips & downloads!

Tips, downloads & video's over LUCHTTECHNIEK EN AFZUIGTECHNIEK

Spuiterij Catalogus

Bekijk hier de nieuwe spuiterij catalogus!

Read more

Wereldmarktleider Graco

Het verwerken van vloeistoffen is één van de specialiteiten van Wiltec. We leveren de allerbeste spuitapparatuur en pompen, namelijk die van wereldmarktleider Graco. Alle spuitapparatuur en doseerapparatuur (voor verf, lijm en kit) van Graco heeft Wiltec in het assortiment.

Lees meer

6 belangrijke do’s op een rij!

Icoon-whitepaper 5

Goede afzuiging: een absolute MUST.

Read more

Recirculatie van lucht

Tip

Recirculeer een deel van de afgezogen..

Read more

De juiste bescherming

Tip

Denk aan de gezondheid van uw..

Read more

Voorkom vervuiling

Tip

Vervang regelmatig de filters.

Read more

Ervaringen uit de praktijk

Icoon-whitepaper 5

20 jaar ervaring in stoffiltratie!

Read more

Blijf op de hoogte

Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: