Top
 
Contact

Nieuws

20 oktober 2016

[BLOG] Doorwerken met risico’s? In onze branche ondenkbaar!

Afgelopen week ontplofte de WhatsApp groep van het pupillenteam waarin mijn twee kinderen voetballen. Het pupillenteam trainde namelijk op kunstgras terwijl er ook echt gras beschikbaar was. Voor wie de discussie heeft gemist: voetballend Nederland is sinds begin deze maand in rep en roer na een televisie-uitzending van onderzoeksprogramma Zembla. Daarin werden de gezondheidsrisico’s van kunstgras voetbalvelden aan de kaak gesteld.

In Nederland liggen ruim 2.000 kunstgrasvoetbalvelden, waarvan de meeste bestrooid zijn met zogeheten rubbergranulaat, ofwel gemalen autobanden. Die bevatten onder meer pak’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Een deel hiervan is bij bepaalde concentraties kankerverwekkend. In de uitzending van Zembla wordt melding gemaakt van opvallend veel gevallen van leukemie bij Britse en vooral Amerikaanse sporters die veel op kunstgras sporten. In ongeveer de helft van die gevallen gaat het om keepers die uiteraard vaak op het veld liggen.

Tien tot honderd keer hoger

De hoeveelheid pak’s in de gemalen banden is veel hoger dan de hoeveelheid die veilig wordt beschouwd door de Europese richtlijn. Van de acht kankerverwekkende pak’s mag nog maar 1 milligram per kilo in de rubberkorrels zitten en in producten gericht op kinderen maar 0,5 milligram. Toxicoloog Martin van den Berg zegt dat de daadwerkelijke hoeveelheid tien tot honderd keer hoger is. Hij pleit er daarom voor om de velden niet meer te gebruiken, totdat duidelijk is of er een risico is.

Onderzoek niet representatief

In de uitzending van Zembla werd duidelijk dat er geen enkele controle is op het materiaal en de herkomst ervan, zo bleek uit notulen van de brancheorganisatie waarop Zembla de hand had weten te leggen. Wetenschappers pleiten in de uitzending om serieus onderzoek naar de risico’s voor sporters. Ze zetten grote vraagtekens bij een vorig onderzoek van het RIVM waarop de KNVB zich nu beroept. De onderzoeksgroep zou veel te klein en niet representatief zijn geweest. Zo werd er bijvoorbeeld niet gekeken naar vrouwen en kinderen. Wetenschappers hebben dan ook twijfels bij de conclusie dat de kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico vormen.

De KNVB, de grootste sportbond, en de VNG willen nu nieuw onderzoek. Maar tot die tijd vinden ze het wel verantwoord om kinderen en volwassen sporters bloot te stellen aan het rubbergranulaat. Overigens is er wel een alternatief voor de rubberkorrels: namelijk een mix van kurk en kokosvezels.  Dat kost per veld ongeveer 15.000 euro extra, op een totaalprijs van 300.000 tot 350.000 euro.

Verbaasd en verbijsterd

Ik heb bovenstaande discussie met verbazing en verbijstering gevolgd. Met name omdat de voetbalbond en de industrie zich tot nu toe verschuilen achter een onderzoek dat onbetrouwbaar blijkt. Maar vooral om het feit dat we onze kinderen nog steeds op de rubberen korrels laten voetballen, terwijl er mogelijk flinke gezondheidsrisico’s zijn. Dat zou in mijn branche, veiligheid op de werkvloer, ondenkbaar zijn!

Als bekend is dat er gewerkt wordt met mogelijk schadelijke stoffen, dan moet er eerst achterhaald worden welke stoffen het exact zijn en wat de impact en gevolgen kunnen zijn. Daarna moet de arbeidshygiënische strategie worden toegepast. Stap één hierbij is het treffen van bronmaatregelen; kun je de schadelijke stoffen vervangen? Een voetbalclub kan dat door de rubberkorrels te vervangen door een alternatief of door te voetballen op echt gras. Kunnen er geen bron-, collectieve en/of individuele maatregelen worden getroffen, dan zijn PBM’s een laatste uitweg. In een werkomgeving zou onduidelijkheid over de gevolgen van de stoffen leiden tot het (tijdelijk) stil leggen van het productieproces. Gebeurt dat niet, dan kan de Inspectie SZW zware boetes opleggen en zelfs de faciliteit sluiten. Ondertussen laten we onze kinderen voetballen op een mogelijk schadelijke ondergrond totdat het onderzoek is afgerond.

Verder praten over dit onderwerp of geïnteresseerd in een advies op maat? Neem dan contact op met een van onze experts, via telefoonnummer: 0413-24 44 44, of stuur een e-mail naar info@wiltec.nl

Meer blogs lezen van de afdeling Veiligheid en PBM?

Hendrik Stiksma

Divisiemanager Veiligheid

Gegevens

Wiltec
Industrielaan 24 5406 XC Uden
Postbus 116 5400 AC Uden
Telenumber +31 (0)413-24 44 44
Fax +31 (0)413-24 44 99
Service
Whatsapp 06 54 24 64 16
E-mailadres info@wiltec.nl
BTW nummer 808311657B01
KvK Den Bosch 54.55.65.11
Openingstijden
Ma - Vr 07.30 tot 21.00 uur
Zaterdag Op afspraak
Route

Technische dienst

Technische Dienst Verfspuitapparatuur:

0413-24 44 67

Technische Dienst Spuitcabines:

0413-24 44 30

Technische Dienst PBM:

0413-24 44 80

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: