Top
 
Contact

Nieuws

7 november 2018

Comfortabel hands on

Handschoenen voor de chemische industrie

Disposable handschoenen in de chemie

Er zijn veel soorten disposable handschoenen op de markt. Daarvan zijn er veel bestand tegen chemische stoffen. De laatste jaren zien we een verschuiving van vinyl en latex naar nitril. Een kans om over te stappen van de oncomfortabele chemiehandschoen naar een disposable handschoen?

De basis voor werken met handschoenen is de RI&E. Staan daarin chemische risico’s beschreven dan is het raadzaam de MSDS (Material Safety Data Sheet) oftewel veiligheidsbladen van de chemische producten te raadplegen. Deze bevatten belangrijke informatie over de samenstelling, risico’s, transport en opslag van een stof. En over welke maatregelen nodig zijn bij een calamiteit.

Bronbestrijding is natuurlijk het beste: de chemische stoffen zoveel mogelijk vervangen door minder schadelijke middelen. Of het contact met deze stoffen zoveel mogelijk beperken. Ook van belang is om de precieze werkzaamheden te kennen. Is er sprake van vol contact (onderdompeling), spettercontact of incidenteel contact tussen de handschoenen en de chemische stoffen? Toetsen op de werkvloer is een must.

Met de informatie uit de MSDS is een analyse te maken per chemische stof. Dit kan in samenwerking met een fabrikant of leverancier. Globaal is die analyse te koppelen aan een bepaald soort handschoenen. Maar veel beter is het om een analyse te maken op basis van doorbraaktijden. Veel fabrikanten/leveranciers bieden die informatie aan.

Doorbraaktijden/permeatie
Gebruikers ervaren meestal vooral penetratie: dan zie je dat er een breuk of scheurtje zit in het materiaal en voelt men letterlijk nattigheid. Minder bekend is het fenomeen permeatie. Dan gaat het om de doordringing van chemicaliën op moleculair niveau. Dit is onmerkbaar en niet wenselijk. De moleculen dringen door het materiaal heen de huid binnen en komen zo direct in de bloedbaan. Sommige materialen reageren na verloop van tijd wel door op te zwellen of uit te rekken (degradatie). Dit is het signaal dat de handschoen chemisch ‘verzadigd’ is en vervanging dus direct geboden. Maar sommige materialen reageren niet terwijl er wel permeatie plaatsvindt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij latex.

Hoe is dit te voorkomen?
De meeste producenten van chemisch bestendige handschoenen hebben een database die informatie bevat over welk type handschoenmateriaal geschikt is voor welke stof. Nog belangrijker is de vraag hoe lang de handschoen kan worden ingezet voordat de stof de handschoen aantast. Door deze uitkomst te combineren met de aard van de werkzaamheden kunt u de juiste handschoen selecteren.

Zo kan het voorkomen dat men voor korte klussen met chemische bestanddelen een disposable handschoen kiest. In veel gevallen is dit een voordelige en veilige keuze, omdat de handschoen zo vaker wordt vervangen dan bijvoorbeeld een standaard chemisch bestendige handschoen. Die gebruikt men in de praktijk vaak te lang doordat men pas vervangt bij zichtbare schade. Daarnaast zijn standaard chemisch bestendige handschoenen vaak onprettig stug en oncomfortabel. Een disposable handschoen heeft een betere pasvorm en zit strakker om de hand, waardoor het tastgevoel en de grip beter zijn.

Bepalen soort disposable
Valt de keuze inderdaad op een disposable handschoen voor werken met chemische stoffen, kies dan een goed merk met uitgebreide chemische testresultaten en goede adviseurs met verstand van zaken. Gratis online tools om de juiste disposable chemisch bestendige handschoen te kiezen zijn te vinden op www.chemrest.com en www.ces.uvex.de.
Disposable handschoenen zijn er van vinyl, latex, neopreen en nitril. Vinyl en latex vallen af omdat die niet voldoende bestand zijn tegen chemische stoffen. Neopreen wordt veel gebruikt bij zuren en basen en nitril doet het goed bij oplosmiddelen, weekmakers en allerlei soorten verf en lijm.
Diktes variëren van 0,10 t/m 0,20 mm, lengtes van 24 t/m 30 cm. De dikte bepaalt de weerstand tegen chemicaliën, de lengte is nodig bij meer spatcontact of voor betere aansluiting bij een (disposable) overall.
Bepaalde merken hebben varianten met een speciale behandeling aan de binnenkant die het klamme gevoel aanzienlijk reduceert. Kies voor de acceleratorvrije soorten die vrij zijn van stoffen als weekmakers, die weer schadelijk zijn voor de huid. AQL is een getal dat aangeeft hoeveel handschoenen op 100 stuks mogelijk een klein defect hebben.

Voorwaarden voor succes
Conclusie: voor een aantal chemische vloeistoffen blijven de standaard chemiehandschoenen verplicht. Maar in 90 procent van de gevallen zijn disposable handschoenen een bruikbaar alternatief. Door dit met een handschoenenplan voor de werknemers inzichtelijk te maken, weten zij ook wanneer ze wel en niet een disposable nitril handschoen mogen gebruiken. Op die manier realiseert u een enorme verbetering in veiligheid. Bovendien werken medewerkers prettiger en daarmee stijgt het acceptatieniveau voor het dragen van handschoenen. Voorwaarde is wel dat u alle risico’s eerst goed in kaart brengt en de gebruikers bij het proces betrekt. Dat maakt werknemers bewust van de risico’s en kunt u samen zoeken naar een goede werkbare oplossing.
Een andere belangrijke voorwaarde is dat u de bij de handschoenen behorende testresultaten bestudeert. Samen met uw leverancier voert u een RI&E uit en bekijkt u of de risico’s zijn af te dekken. Ga dus nooit zomaar over op disposable handschoenen.

Dit artikel verscheen eerder in Vakblad Arbo, editie 11 2018, van Vakmedianet.

Marleen Peters

Specialist PBM & Veiligheid

Gegevens

Wiltec
Industrielaan 24 5406 XC Uden
Postbus 116 5400 AC Uden
Telefoonnummer +31 (0)413-24 44 44
Fax +31 (0)413-24 44 99
Service
Whatsapp 06 54 24 64 16
E-mailadres info@wiltec.nl
BTW nummer NL851349894B01
KvK Den Bosch 54.55.65.11
Openingstijden klantenservice
Ma - Vr 07.30 tot 21.00 uur
Zaterdag
Showroom en winkel Ma - Vr 08:00 tot 17:30 uur
Route

Technische dienst

Technische Dienst Verfspuitapparatuur:

0413-24 44 67

Technische Dienst Spuitcabines:

0413-24 44 30

Technische Dienst PBM:

0413-24 44 80

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: