WILTEC.nl | De juiste tools voor jouw klus, mét goed advies & snelle levering
WILTEC.nl | De juiste tools voor jouw klus, mét goed advies & snelle levering
Header Trends, Issues en Uitdagingen in de Logistiek

Waarborgen veiligheidsteeds grotere uitdaging

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Iedere 2,5 dag vindt er bijvoorbeeld ergens in Nederland een ongeval plaats met een heftruck. De wettelijke aansprakelijkheid bij een ongeval leidt tot hoge, vaak onnodige kosten. Het veiligheidsbewustzijn moet daarom top of mind zijn. Goede zichtbaarheid en slimme gehoorbescherming kunnen ervoor zorgen dat medewerkers veilig aan het werk kunnen. Hoe behoudt u het overzicht en hoe zorgt u ervoor dat voorgeschreven veiligheidsmiddelen door iedereen gebruikt worden?Wildgroei in persoonlijke beschermingsmiddelen tegengaan
Werken in weer en wind, met lawaai en op hoogte. Voor alle weersomstandigheden en werkzaamheden zijn er persoonlijke beschermingsmiddelen. De juiste PBM kan daardoor een uitdaging zijn, want niets is zo verwarrend als wildgroei in het assortiment. Het opstellen van bijvoorbeeld een handschoenenplan kan daarbij helpen. Inventariseren, testen, evalueren en implementeren. Hierdoor kunnen medewerkers over de juiste middelen beschikken.

Gehoorbescherming én omgevingsbewustzijn
Ook gehoorbescherming is van groot belang. Mensen die dagelijks in een omgeving met lawaai werken, weten hoe belangrijk het gebruik van gehoorbescherming is. Vooral omdat gehoorbeschadiging onomkeerbaar is. De juiste gehoorbescherming dempt schadelijke geluiden, maar laat alarmsignalen door en zorgt dat u met uw collega’s kunt blijven communiceren. Gehoorbescherming op maat (ook wel otoplastieken) wordt door veel mensen als het meest comfortabel en veilig ervaren. Wiltec regelt otoplastieken, die de gehele dag comfortabel gedragen kunnen worden. Tevens verzorgen onze specialisten trainingen over het gebruik van gehoorbescherming en de risico’s van werken in lawaaierige omgevingen. Hiermee ondersteunen we u in het vergroten van het veiligheidsbewustzijn.

Betere zichtbaarheid voorkomt bedrijfsongevallen
Ook de juiste kleding kan zorgen voor meer veiligheid voor medewerkers. Door te werken in zichtbaarheidskleding, signaalkleding, reflectiekleding of high visibility kleding (hi vis kleding) bent u beter beschermd op de bijvoorbeeld een bouwplaats, magazijn, in het donker en/of slechte weersomstandigheden. Als het contrast tussen het lichaam en de achtergrond onvoldoende is, zorgt zichtbaarheidskleding ervoor dat u tijdig wordt herkend. Het dragen van high visibility kleding vermindert het risico op ongevallen door slechte zichtbaarheid.

Veilig werken in warmte en kou
Daarnaast kan verkoelende kleding ervoor zorgen dat de kans op hittestress afneemt. Werkomstandigheden worden aangenamer, veiliger en comfortabeler. En dat zorgt weer voor een hogere productiviteit en een kwalitatief beter resultaat.
Niet alleen warmte kan van invloed zijn op de veiligheid van medewerkers. Ook de kou kan daar debet aan zijn. Kleed medewerkers warm aan met bijvoorbeeld thermokleding. Dit zorgt voor minder gezondheidsrisico’s en het komt de productiviteit en het moreel ten goede.

Perfect passende beroepskleding
Voor het inzichtelijk en daarmee beheersbaar maken van beroepskleding voor medewerkers, heeft Wiltec een online bestelsysteem: Wiltec Online. Via dit bestelsysteem is de beroepskleding snel en eenvoudig te bestellen en is de bestelhistorie inzichtelijk. Medewerkers krijgen toegang tot de voor hem beschikbare artikelen, voorzien van duidelijke omschrijvingen, specificaties, afbeeldingen en de waarde. Per medewerker, afdeling en/of vestiging zijn pakketten, kosten en budgetten te beheren. Via Wiltec Online zijn ook maatwerk aanpassingen, retouren en omruilingen te regelen.

De juiste PBM en kleding is degene die wordt gedragen
Het is van belang dat kleding en PBM op de juiste manier wordt gedragen. Een geschikte PBM is namelijk het beschermingsmiddel dat daadwerkelijk gedragen wordt. Goede bescherming is essentieel, maar comfort is ook van groot belang. Als een PBM of kleding lekker zit, zal deze ook eerder gedragen worden. Daarbij zorgt een representatief uiterlijk ook voor een extra motivatie om de veiligheidsmiddelen te gebruiken en kleding te dragen. De specialisten van Wiltec kunnen hierover adviseren, zodat veiligheidsrisico’s beperkt worden. Minder risico, minder ongelukken, duurzame inzetbaarheid van medewerkers en iedereen aan het einde van de dag weer veilig thuis!


Terug naar boven