Top
 
Contact

Nieuws

11 januari 2017

[BLOG] Koud buiten? Beschermende kleding verlaagt ziekteverzuim!

Leestijd: 3 minuten

Vooral op plekken waar buiten gewerkt wordt, vraagt de wintertijd om extra aandacht. Naast de fysieke ongemakken schuilt er namelijk een ernstiger gevaar op het gebied van arbeidsveiligheid en gezondheid.

Om de harde cijfers er nog maar eens bij te halen: maar liefst 20% van de werkzame Nederlanders heeft regelmatig te maken met kou op het werk. Afgezien van het feit dat kou niet bepaald een positieve bijdrage heeft op de werkprestatie, zijn de risico’s dus groter. Het aantal ernstige ongevallen, als gevolg van gladheid en slecht zicht, lijkt in de ongevalsbarometer gelukkig geen toenemende rol te spelen. Kennelijk hebben de herhaalde veiligheidscampagnes in het verleden hun effect gehad.

Daarentegen is het koude-aandeel als bron voor ziekteverzuim aanmerkelijk groter. In de winterperiode stijgt het ziekteverzuim tot een niveau van ruim 4% terwijl dat in de zomermaanden terugzakt tot ongeveer de helft. Rekent u even mee? In de bouwsector zijn zo’n 400.000 personen werkzaam, inclusief de 100.000 zzp’ers. Het gemiddeld dagverzuim omvat dus 16.000 mensen. Een ziektedag kost grofweg 250 euro. Opgeteld is dat een ziektekostenbedrag van 4 miljoen euro per dag. Aandacht voor beschermende maatregelen, zoals beschermende kleding, is dus geen overbodige luxe.

ISO 11079 als garantie?
De arbowet stelt dat de temperatuur niet schadelijk mag zijn voor werknemers. Daarbij vereist de arbowet ook dat werkgevers persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) zoals beschermende kleding beschikbaar stellen aan werknemers om mogelijke gezondheidsschade bij kou te voorkomen. Bij de keuze van geschikte pbm-kleding wordt vaak alleen maar gekeken naar isolatiewaardes. De uitgevaardigde norm ISO 11079 lijkt daarbij een allesgoedmakend garantiepredikaat te zijn. Maar is dat wel zo?

Draagcomfort pbm verhoogt veiligheid
Als specialist in beschermende kleding hebben we bij Wiltec geleerd dat een bredere ‘scope’ past bij de verantwoordelijkheid die elke werkgever zou moeten hebben. Zo is draagcomfort van beschermende kleding zeker zo belangrijk als de isolatiewaarde. Knellende kleding beperkt niet alleen de handelingsuitvoering maar verhoogt ook het risico op kleine ongelukken.

In de praktijk zien we vaak dat het juist de draagcomfort-eigenschappen zijn die het verschil bepalen tussen beschermende kleding van goede kwaliteit en winterwerkkleding die het vooral dient te hebben van een opvallende uitstraling. U weet zelf wel wat het belangrijkst is.

Het belang van goede onderkleding
Terwijl in de meeste gevallen alle aandacht wordt gegeven aan de selectie en keuze van beschermende buitenkleding, is het vooral ook zinvol om aandacht te besteden aan thermo ondergoed. Goede thermokleding (zoals een thermo(onder)broek en een thermoshirt) past goed, stelt de drager in staat om vrij te bewegen, zorgt ervoor dat het lichaam op temperatuur blijft én is in staat om transpiratievocht te absorberen. Het is namelijk ongezond als afkoelend transpiratievocht het lichaam afkoelt terwijl het juist warm moet blijven.
Daarom dient bij de keuze van geschikt thermo ondergoed ook gekeken te worden naar de verwachte lichamelijke inspanning. Hoe meer inspanning en transpiratie-ontwikkeling, hoe hoger het gewenste absorptievermogen.

Totaaloplossing? Denk aan het 3-lagen-systeem!
Met enkel het verstrekken van goed (thermo) ondergoed bent u er nog niet qua beschermende kleding. Wie zich in koude omgevingen begeeft, doet er goed aan om in lagen gekleed te gaan. Voor optimale bescherming wordt het bekende 3-lagen-systeem daarom vaak gebruikt als kleedmethode tegen de kou:

• Laag 1: dit is de (thermo) onderkleding, dat zorgt voor een snelle afvoer van transpiratievocht. Zo koelt het lichaam niet teveel af.
• Laag 2: dit is een isolerende tussenlaag en zorgt ervoor dat het lichaam op temperatuur blijft. Daarnaast voert de tweede laag het transpiratievocht uit de eerste laag af, evenals overtollige lichaamswarmte.
• Laag 3: de derde laag van de beschermende kleding, de buitenlaag, beschermt tegen wind, regen, sneeuw en kou en voert alle vocht uit de onderliggende lagen af naar de buitenlucht.

Andere beschermende maatregelen
Naast het verstrekken van geschikte beschermende kleding en onderkleding, handschoenen en schoenen, zijn er mogelijkheden om de arbeidsomstandigheden aan te passen in kou en regen. Zo zijn extra opwarmpauzes in een goed verwarmde ruimte aan te raden. Ook de mogelijkheid om handschoenen en schoenen te verwarmen en de beschikbaarheidsstelling van extra sets thermo-onderkleding, zijn aanraders bij kou.

Edgar Hougee

Veiligheidskundige PBM & Veiligheid

Gegevens

Wiltec
Industrielaan 24 5406 XC Uden
Postbus 116 5400 AC Uden
Telefoonnummer +31 (0)413-24 44 44
Fax +31 (0)413-24 44 99
Service
Whatsapp 06 54 24 64 16
E-mailadres info@wiltec.nl
BTW nummer NL851349894B01
KvK Den Bosch 54.55.65.11
Openingstijden klantenservice
Ma - Vr 07.30 tot 21.00 uur
Zaterdag 08.00 tot 12.00 uur
Route

Technische dienst

Technische Dienst Verfspuitapparatuur:

0413-24 44 67

Technische Dienst Spuitcabines:

0413-24 44 30

Technische Dienst PBM:

0413-24 44 80

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: