Top
 
Contact

Nieuws

1 september 2018

Een andere kijk op normering: van 200 naar 0 snij-ongevallen

Showa 541 - Snijbestendigheid
Regelmatig krijg ik de vraag: “Ik wil een snijbestendige handschoen met de hoogste veiligheidsklasse (klasse 5)”. Als ik vraag om toelichting, waarom specifiek klasse 5, hoor ik vaak enkel het argument “Omdat dit de hoogste veiligheidsklasse is”. Dat is echter niet waar. Natuurlijk is het een goed uitgangspunt om te willen werken met de veiligste werkhandschoen. Er blijkt alleen veel onduidelijkheid te zijn rondom de normering van snijbestendige handschoenen.

Oude normering biedt schijnveiligheid
Om aan te kunnen tonen dat handschoenen voldoen aan verplichte veiligheidsnormen (de zogenoemde EN388 normering), ondergaan zij een couptest: een rond mes beweegt tijdens deze test met een constant gewicht heen en weer over het handschoenmateriaal. Het aantal bewegingen dat het mes maakt voor het materiaal door gaat bepaalt de veiligheidsklasse waarin de handschoen wordt ingedeeld. Deze methode blijkt in de praktijk echter gedateerd en niet betrouwbaar te zijn. Hoe zit dat? Moderne snijbestendige handschoenen bevatten bijna altijd staaldraad, terwijl de test direct stopt als het mes in contact komt met die vezels. Moderne handschoenen krijgen daardoor vaak ten onrechte een te lage snijbestendigheid toegekend. Dit kan een groot probleem vormen op de werkvloer.

Nieuwe test: nauwkeuriger beeld in de praktijk
Gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil en is er een andere, meer betrouwbare test (ISO 13997), die de realiteit beter benadert. Omdat deze nieuwe test uitgaat van de exacte kracht (massa in Newton) die nodig is om het handschoenmateriaal door te snijden, geeft de test een veel nauwkeuriger beeld van de werkelijke snijbestendigheid in de praktijk. Een moderne handschoen die volgens de oude test niet in de hoogste veiligheidsklasse valt, kan dus in de nieuwe test tot veel betere resultaten leiden. Een goede ontwikkeling.

Het bewijs in de praktijk
De meerwaarde van de nieuwe test wordt aangetoond door diverse praktijkvoorbeelden die bovenstaande theorie onderbouwen. Zo werden wij een tijd geleden benaderd door een metaalbedrijf met circa 300 medewerkers. Zij vroegen om handschoenen met de hoogste snijbestendigheid volgens de oude normering. Wij boden hen een praktijktest aan met handschoenen die hoog scoorden op de nieuwe test, maar die in de oude test niet voldeden aan veiligheidsklasse 5. Het resultaat? Het aantal snij-ongevallen liep terug van 3 à 4 per week in de oude situatie, tot nul (!) in de nieuwe situatie. Door een aanzienlijk lager aantal incidenten werken de medewerkers er nu een stuk zekerder en lopen productieprocessen soepeler. Dat is óók winst!

Keuze van de juiste snijbestendige handschoenen
Verder praten over dit onderwerp of geïnteresseerd in een praktijktest? Neem dan contact op met een van onze experts, via telefoonnummer: 0413-24 44 44, of stuur een e-mail naar info@wiltec.nl.

Deze bijdrage is geschreven door Marleen Peters, Specialist Veiligheid en PBM bij Wiltec

Neem direct contact op!

Contactpersoon*

Bedrijf*

E-mailadres*

Telefoonnummer

Gegevens

Wiltec
Industrielaan 24 5406 XC Uden
Postbus 116 5400 AC Uden
Telefoonnummer +31 (0)413-24 44 44
Fax +31 (0)413-24 44 99
Service
Whatsapp 06 54 24 64 16
E-mailadres info@wiltec.nl
BTW nummer NL851349894B01
KvK Den Bosch 54.55.65.11
Openingstijden klantenservice
Ma - Vr 07.30 tot 21.00 uur
Zaterdag
Showroom en winkel Ma - Vr 08:00 tot 17:30 uur
Route

Technische dienst

Technische Dienst Verfspuitapparatuur:

0413-24 44 67

Technische Dienst Spuitcabines:

0413-24 44 30

Technische Dienst PBM:

0413-24 44 80

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: