Top
 
Contact

Nieuws

15 juni 2018

3 manieren om VOC’s te reduceren

VOC staat voor ‘vluchtige organische stoffen’ (volatile organic compounds). Een hele mond vol, voor deze kleine deeltjes die fabrikanten zoveel mogelijk proberen te minimaliseren. Het is namelijk behoorlijk gevaarlijk, voor mens én milieu. Daarom zijn fabrikanten continu op zoek naar manieren om verf- en oplosmiddelafval te verminderen met behulp van efficiëntere apparatuur en geautomatiseerde processen.

VOC’s zijn oplosmiddelen op carbon-basis, die traditionele verven hun onaangename geur geven. Deze kunnen voor serieuze gezondheidsproblemen zorgen, waaronder huid- en oogirritatie, nierbeschadiging, kanker, ademhalingsproblemen en een beperking van de cognitieve functies. Vanwege het grote effect op het milieu en op de gezondheid zijn én worden VOC’s gereguleerd. Zo zijn er regels om de uitstoot van VOC’s uit verschillende bronnen, waaronder industriële verf, te verminderen. Met de continu wisselende beperkingen zoeken veel fabrikanten naar manieren om hun ecologische voetstap te reduceren én hun VOC verwijderingkosten te verminderen. Hierbij 3 handige tips van onze specialisten!

1. Verminder de hoeveelheid verf die wordt gespoten
De term ‘overdracht (transfer) efficiëntie’ refereert aan de hoeveelheid verf die op het object terecht komt, tegenover de hoeveelheid verf die langs het object wordt gespoten en dus verloren gaat. Door de overdrachtsefficiëntie te verbeteren, wordt de hoeveelheid verspoten verf verminderd. Dit leidt tot een reductie in de hoeveelheid vrijgekomen VOC’s én het verbetert de levensduur van de filters. De overdrachtsefficiëntie

kan verbeterd worden door gebruik te maken van verschillende spuittechnologieën. Door de overdrachts efficiëntie te maximaliseren, en dus minder verf te verspuiten, bespaart u niet alleen geld – het betekent ook een vermindering in onderhoud, minder schoonmaakwerk, lagere filterkosten en minder VOC uitstoot.

2. Houd controle over de gebruikte hoeveelheid oplosmiddelen
De gebruikte hoeveelheid oplosmiddelen kan worden gereduceerd door het nauwkeurig én naar rato mixen van de materialen, zodat er met de materialen een optimaal resultaat behaald kan worden. Het precies beheersen van de toevoer verzekert een constante aanvoer van het materiaal. Een meervoudig component doseerapparaat, ontworpen om verspilling te reduceren door de materialen dichterbij het spuitpistool te mixen, kan voor een besparing van 80% aan spoelafval zorgen en versnelt het wisselen tussen kleuren. Dit zorgt ervoor dat het materiaal erg precies kan worden gemixt voordat het wordt verspoten. Voor bedrijven betekent dit lagere VOC kosten én minder verspilde verf.

3. Automatiseer het spuitproces
Spuitcabines zijn risicovolle omgevingen en medewerkers die dagelijks in spuitcabines werkzaam zijn, stellen zichzelf bloot aan giftige dampen en (explosieve) chemicaliën. Automatisering kan blootstelling van medewerkers voorkomen en materiaalgebruik met 30% reduceren, met dank aan de nauwkeurigheid van robots. Door het proces te automatiseren heeft u meer controle over en toegang tot de hoeveelheid gebruikte materialen, wat de materiaalkosten sterk zal verminderen.

Om nog meer verspilling tegen te gaan, is het voor productiemanagers van belang om te kijken naar het type apparatuur dat gebruikt wordt met de robot(s). Het gebruik van meervoudige component doseerapparatuur, die materiaal dicht bij het spuitpistool mixen, en het gebruik van automatische elektrostatische spuitpistolen, die de overdracht efficiëntie maximaliseren, kan er op materiaal bespaard worden en worden de VOC’s enorm gereduceerd. Gebruik maken van spuitapparatuur die makkelijk samenwerkt met robottechnologie verzekert dat de spuitomstandigheden en de spuitbeweging continu constant is, wat het spuitresultaat verbetert.

Zowel kleine als middelgrote en grote fabrikanten profiteren van de voordelen van automatisering. Automatisering kan fabrikanten absoluut een besparing opleveren die veel groter is dan de implementatiekosten. De voordelen lopen uiteen van een verbeterde kwaliteit en een toename in de productiesnelheid, tot een verminderde verspilling en lagere overhead kosten. Als u ooit automatisering heeft overwogen in uw productieproces (spuitproces), dan is nu het moment om daar om ‘ja’ te zeggen!

Meer weten? Laat het ons weten, zij helpen u graag verder met een advies op maat.

Gegevens

Wiltec
Industrielaan 24 5406 XC Uden
Postbus 116 5400 AC Uden
Telefoonnummer +31 (0)413-24 44 44
Fax +31 (0)413-24 44 99
Service
Whatsapp 06 54 24 64 16
E-mailadres info@wiltec.nl
BTW nummer NL851349894B01
KvK Den Bosch 54.55.65.11
Openingstijden klantenservice
Ma - Vr 07.30 tot 21.00 uur
Zaterdag gesloten
Showroom en winkel Ma - Vr 08:00 tot 17:30 uur
Route

Technische dienst

Technische Dienst Verfspuitapparatuur:

0413-24 44 67

Technische Dienst Spuitcabines:

0413-24 44 30

Technische Dienst PBM:

0413-24 44 80

Direct contact

WHATSAPP

Stel uw vraag via WhatsApp!
Tel. 06 54 24 64 16.

Chat
Start met chatten
>
Sluiten Sluiten

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

Bedrijf *

Functie *

Telefoon *

E-mail *

Opmerking

Ik heb het Privacy- en Cookiebeleid gelezen en ga hiermee akkoord.

x

Chat met een specialist!

Online
Vul hieronder uw naam in en start de chat
Momenteel is er geen medewerker beschikbaar. We zijn er voor u tussen 7.30 - 21.00 uur. U kunt altijd mailen naar info@wiltec.nl.
E-mail conversatie naar: